Nummer 1722 geactiveerd wegens risico op storm en wateroverlast

De FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 opnieuw geactiveerd, omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer.

Het KMI waarschuwt voor rukwinden woensdag tussen 11 en 20 uur. Er geldt in die periode code geel aan de kust, en voor kortere periodes in de andere provincies van het land, zo laat het KMI weten. De FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 daarom opnieuw geactiveerd.

Woensdag trekt een depressie met de naam Barbara over het zuidoosten van Engeland naar de Noordzee. Aan deze depressie is een significant windveld verbonden.

Tegen de middag wordt het overal tijdelijk droog met brede opklaringen, maar later op de dag stijgt opnieuw de buienkans. Het wordt zeer zacht met maxima tussen 20 en 22 graden in Laag- en Midden-België en 17 tot 19 graden in Hoog-België. De wind waait vrij krachtig tot krachtig, aan zee krachtig tot zeer krachtig, uit het zuiden tot zuidwesten. Aan zee en in het westen kunnen de rukwinden oplopen tot 90 km/uur. Elders liggen die tussen 70 en 80 km/uur.

De bedoeling van het nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn, niet te laten wachten. Het is geen noodnummer.