Israël bombardeert Gaza na raketaanval en ontdekking van tunnel
Foto: AFP

Het Israëlische leger heeft dinsdagavond een bombardement uitgevoerd op de Gazastrook nadat vanop Gaza een raket werd afgevuurd. Dat gebeurde nadat eerder op de dag een grenstunnel werd ontdekt die vanuit de Gazastrook gegraven is richting Israël.

‘Vanavond werd een projectiel afgeschoten vanop de Gazastrook richting het Israëlische territorium. Als antwoord daarop hebben jachtvliegtuigen en een gevechtshelikoper een ondergrondse installatie van terreurorganisatie Hamas in het zuiden van de Gazastrook gebombardeerd’, aldus het Israëlische leger in een persbericht. Volgens Palestijnse bronnen voerde Israël twee bombardementen uit op Khan Younes en Deir el-Balah.

De raket die eerder werd afgevuurd werd tegengehouden door het raketafweersysteem van Israël. Niemand raakte gewond.

Hamas ‘zal gevolgen dragen’

Enkele uren vooraleer het vuur werd geopend, kondigde de woordvoerder van het Israëlische leger Jonathan Conricus aan dat een tunnel werd ontdekt die gegraven werd vanuit Khan Younes richting het Israëlische territorium.

Het leger zegt Hamas, de gewapende islamistische beweging die aan de macht is in de Gazastrook, verantwoordelijk te houden voor wat er gebeurt met de tunnel. De beweging ‘zal de gevolgen dragen voor terreuractiviteiten tegen Israëlische burgers’.

Al twintig tunnels

Premier Benjamin Netanyahu zei dinsdag dat hij zal blijven handelen om Israël te beschermen en dat hij zal optreden tegen ‘alle pogingen om onze soevereiniteit of onze burgers aan te vallen’.

Tijdens de oorlog in de Gazastrook in 2014 gebruikte Hamas een netwerk van tunnels om wapens op te slaan, goederen te smokkelen en te schuilen voor Israëlische bombardementen. Sindsdien heeft Israël volgens legerwoordvoerder Conricus al ongeveer twintig tunnels blootgelegd.