Macron: ‘Acties tegen moslimterrorisme worden opgedreven’
Foto: AFP

In Frankrijk zullen de acties tegen moslimterrorisme worden ‘opgedreven’ na de moord op de geschiedenisleerkracht Samuel Paty. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron dinsdag beloofd.

Hij kondigde ook de ontbinding aan van het pro-Palestijnse collectief Cheikh Yassine dat ‘rechtstreeks betrokken’ was bij de aanval. Dat collectief werd vernoemd naar de oprichter van Hamas. ‘Extremisten mogen niet vreedzaam kunnen slapen in ons land’, zei Macron zondag. ‘De angst zal van kant wisselen.’

Paty werd vrijdag onthoofd in Conflans-Sainte-Honorine (Yvelines) door een 18-jarige Tsjetsjeen, nadat hij Mohammed-cartoons had getoond in de les. De dader werd door de politie doodgeschoten.

Minuut stilte

De oprichter van het collectief Cheikh Yassine, Abdelhakim Sefrioui, zit momenteel vast vanwege het onderzoek naar de moord. Hij plaatste onder meer een video op Youtube waarin werd uitgehaald naar Paty. De autoriteiten willen ook de moskee tijdelijk laten sluiten die via Facebook een boos filmpje over de docent verspreidde.

Macron zal deze week met de nabestaanden van Paty een plechtigheid bijwonen bij de Sorbonne-universiteit. Het parlement hield dinsdag al een minuut stilte voor de gedode leerkracht en in Conflans-Sainte-Honorine verzamelden zich ’s avonds duizenden mensen voor een stille tocht.

Bekijk hieronder een video van Hassen Chalghoumi, de imam van Drancy, die bloemen ging leggen aan de school waar Samuel Paty lesgaf. Hij veroordeelt zijn moord en eist gerechtigheid. ‘Hij is een martelaar voor de vrijheid, en de moslimgemeenschap moet wakker worden’, vindt hij.