Presidentiële debatcommissie neemt regels aan over dempen van microfoons
Foto: Getty Images

Tijdens het volgende en laatste presidentieel debat zullen beide kandidaten twee minuten de tijd krijgen om ongestoord vragen te beantwoorden. De microfoon van de tegenkandidaat zal dan uitstaan. Dat schrijft het persbureau AP.

Om het tweede debat rustiger te laten verlopen dan het eerste, heeft de debatcommissie beslist om de microfoon van de kandidaten uit te schakelen als de ander de vraag beantwoordt aan het begin van de vijftien minuten durende segmenten. De ‘Commission on Presidential Debates’ wil er zo strikt op toezien dat de regel wordt nageleefd dat de presidentskandidaten elk 2 minuten ononderbroken mogen antwoorden op een vraag, voordat ze met elkaar discussiëren - een regel waar beide teams zich akkoord mee verklaard hebben. Tijdens de daaropvolgende tijd voor discussie zullen beide microfoons aan staan.

De regelwijziging van de onpartijdige Commissie voor Presidentiële Debatten (CPD) komt er na een chaotisch eerste debat waarin beide presidentskandidaten over elkaar heen spraken. Daarbij onderbrak vooral de huidige Amerikaanse president Donald Trump zijn tegenstander Joe Biden.

‘We realiseren ons, na gesprekken met beide campagnes, dat geen van beide volledig tevreden zal zijn met de vandaag aangekondigde maatregelen. Men kan denken dat ze te ver gaan, of dat ze net niet ver genoeg gaan. We zijn ervan overtuigd dat deze maatregelen het juiste evenwicht vinden en dat ze in het belang zijn van het Amerikaanse volk, voor wie deze debatten worden gehouden.’

De republikeinen en Trump waren het al niet eens met de beslissing van CPD om het tweede debat te annuleren, nadat de president besmet was geraakt met het coronavirus. Ook heerste er in het kamp onvrede over de onderwerpen die gekozen werden voor het volgende debat. De campagne van Trump liet al wel weten dat de president nog steeds zal deelnemen aan het debat ‘ongeacht de last minute regelwijzigingen van de bevooroordeelde commissie in hun laatste poging om hun favoriete kandidaat te bevoordelen.’

Het volgende en laatste debat vindt donderdag plaats.