Hulporganisaties vragen meer opvang voor kwetsbare mensen in Brussel
Foto: BART DEWAELE

De hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, CIRé, het Burgerplatform BxlRefugees en SOS Jeunes trekken dinsdag samen aan de alarmbel over de Brusselse opvangcapaciteit voor kwetsbare mensen, met name daklozen en migranten.

De combinatie van de tweede coronagolf en de winter die voor de deur staat baart hen zorgen, want ze zien de opvangcapaciteit niet toenemen, maar afnemen. De ongerustheid bij de hulporganisaties groeit doordat ze geen gunstige signalen krijgen over de opvangcapaciteit.

Bij Samusocial, een liefdadigheidsorganisatie die noodhulp biedt aan daklozen, werden er 80 plaatsen geschrapt door onder meer verbouwingswerken en verminderde subsidies. Tijdens de eerste coronagolf konden vele kwetsbare mensen nog terecht in 950 bedden in twaalf Brusselse opgevorderde hotels, maar dat aantal ligt voorlopig nog op 570 bedden.

kwetsbare minderjarigen

‘Het lijkt ons ondenkbaar, en zeker onmenselijk, om een stap terug te overwegen, door deze bevolking terug te sturen naar de straat. Het is volgens ons noodzakelijk om gebruik te maken van de vooruitgang die we al hebben geboekt’, stellen de hulporganisaties.

Ze vragen dat er dringend werk gemaakt wordt van een verlenging van de ingebruikname van de structuren die daklozen huisvesten en de middelen om deze structuren 24 uur per dag te laten functioneren, een opvang voor bijzonder kwetsbare minderjarigen, het opzetten van dagdiensten, het testen van kwetsbare groepen en het openen van legale kanalen om de situatie van migrantengroepen te regulariseren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in