6 keer origineel met kalfsvlees
Foto: Bram Debaenst

Kookliefhebber Sven Ornelis en Jong Keukengeweld Martijn Defauw mochten voor de Europese campagne “Proef de Europese trots. Kalfsvlees, één goed idee voor 1000 goede ideeën” aan de slag met hun geliefde stuk kalfsvlees. De onvoorwaardelijke fans van dit lichte stukje vlees kwamen origineel uit de hoek, met moderne gerechtjes die je spontaan doen watertanden.

Culinair erfgoed

Laat twee kalfsvleesliefhebbers losgaan met hun favoriete vlees en daar komen sowieso vonken van. Twee Vlaamse koks, een prof en een liefhebber, bonden hun keukenschort om en schudden elk drie verrassende en moderne gerechtjes uit hun mouw. Waarom ze specifiek met kalfsvlees aan de slag gingen? Het maakt een belangrijk deel uit van het culinaire erfgoed in Europa. Je kunt vast wel een aantal klassiekers met kalfsvlees opnoemen: blanquette, ossobuco, orloffgebraad, escalope milanese, …

Kalfsvlees, dat zijn herinneringen

Voor radiomaker en amateurkok Sven Ornelis van het culinaire platform Would Be Chef hangen er bovendien mooie herinneringen aan vast: “Als ik terugdenk aan dat overheerlijke kalfsgebraad dat mijn mama altijd klaarmaakte, krijg ik nog het water in de mond. Geen enkel vlees is zo zacht en fris als kalfsvlees, en je kunt het op heel veel verschillende manieren klaarmaken: rauw, à la plancha, op de barbecue of gewoon gebakken.” Kalfsvlees is dus niet alleen lekker, het staat voor veel mensen ook garant voor leuke culinaire herinneringen.

6 keer origineel met kalfsvlees
Foto: Bram Debaenst

De veelzijdigheid van kalfsvlees

Is het dan vooral een stukje nostalgie? Absoluut niet, getuigt professionele chef Martijn Defauw van het Kortrijkse restaurant Rebelle. “Mij kun je altijd blij maken met kalfsvlees”, zo zegt hij. “Ik werk er regelmatig mee in mijn keuken omdat kalfsvlees heel licht van kleur en smaak is. Het past dan ook uitstekend in de verfijnde en elegante keuken waar ik zo van hou.” Martijn is daarbij niet kieskeurig: “Ik lust elk stuk kalfsvlees even graag. Een kalfswang, een kotelet of de schouder voor een verse, handgesneden tartaar.” Mmm, Martijn brengt ons hier meteen op ideeën!

6 keer origineel met kalfsvlees
Foto: Bram Debaenst

Maak het zelf

Onder de vleugels van de Europese campagne ‘Kalfsvlees, 1 goed idee voor 1000 goede ideeën’ gingen Martijn en Sven elk afzonderlijk aan de slag met kalfsvlees. Daar kwamen erg originele receptjes uit, die foodfotograaf Bram Debaenst met veel gevoel voor smaak fotografeerde – en ongetwijfeld ook proefde. Martijn stuurt ons de keuken in voor een heerlijke Vitello tonato Rebelle Style, kalfschnitzel ‘Milanaise’ gribiche of kalfsrib met aubergines. Sven zet ons dan weer aan het werk voor een Italiaans kalfsgebraad, pittige taco’s met paprikaschnitzels of gemarineerde kalfskoteletjes op de barbecue.

Wist je dat …
Europees kalfsvlees hoofdzakelijk in Nederland, Frankrijk, Italië en België wordt geproduceerd? Die laatste drie landen zijn bovendien goed voor zo’n 70 procent van de consumptie van kalfsvlees in Europa. België is goed voor ongeveer tien procent van de Europese productie en staat wereldwijd zelfs op de derde plaats wat consumptie betreft.
Meer info? www.gekopkalfsvlees.be

Het volledige interview met Sven Ornelis lees je hier, het gesprek met Martijn Defauw staat hier neergeschreven.