Wie geen coronasymptomen heeft, wordt niet meer getest en moet langer in quarantaine
Foto: belga

Enkel mensen die symptomen hebben die rechtstreeks gelinkt kunnen worden aan het nieuwe coronavirus, zullen nog getest worden. De laboratoria zijn overbelast.

Wie een nauw contact heeft dat besmet is met het virus of terugkeert uit een rode zone, zal niet meer automatisch een covid-test moeten laten afnemen. Enkel wanneer je zelf symptomen hebt van het nieuwe coronavirus, moet je voortaan nog getest worden. De verplichte quarantaine na hoogrisicocontact blijft wel van kracht. Die wordt bovendien verlengd van zeven naar tien dagen.

‘Daarna moeten ze nog vier dagen voorzichtig zijn’, zei viroloog Steven Van Gucht maandagavond aan VTM Nieuws. ‘Wie dan toch symtompen vertoont, moet zich wel onmiddellijk laten testen.’

De ministers van Volksgezondheid hopen met deze beslissing de druk die flink toeneemt in de laboratoria, te verminderen. Door het sterk aantal toegenomen testen - enkel Denemarken neemt nog meer covid-testen af - is de werkdruk er onhoudbaar en lopen de wachttijden op. Wie nu getest wordt, moet vaak 2 tot 3 dagen wachten op het resultaat. ‘Het systeem zit over de limieten’, bevestigde Van Gucht. ‘De laboratoria kunnen niet meer volgen.’

Daarnaast wordt gekeken naar een systeem waarbij niet enkel artsen en verpleegkundigen maar ook bijvoorbeeld vroedvrouwen en logopedisten coronatesten kunnen afnemen. Ook bij het afnemen van de testen zit er nu immers te veel vertraging, menen de ministers van Volksgezondheid.