Drinken of eten mag niet meer in bioscoop: ‘Compleet buitensporig’
Foto: Jimmy Kets

De Belgische bioscoopuitbaters vrezen zware gevolgen nu ze niet langer drank en voeding mogen aanbieden aan hun bezoekers.

Tijdens de persconferentie na afloop van het Overlegcomité, afgelopen vrijdag, werd duidelijk dat huidige corona-afspraken voor indooractiviteiten blijven gelden, maar dat er wel een verbod op de verkoop van drank en voeding ingevoerd wordt. Dat geldt ook voor bioscopen, die sinds maandagochtend geen dranken en snacks meer mogen verkopen. Dat mocht vorige week nog wel. Bezoekers mochten hun mondmasker tijdens het filmkijken afzetten om te eten of drinken.

De bioscoopuitbaters wijzen er maandag in een communiqué op dat verkoop van dranken en snacks ‘van levensbelang is geworden voor de overlevingskansen van de bioscoop’. ‘Deze overheidsmaatregelen leiden tot economisch onleefbare omstandigheden met dramatische gevolgen’, meent de Federatie van Cinema’s van België. Ze heeft het over ‘een compleet buitensporige maatregel’.

Een drankje en/of een hapje hoort voor veel filmliefhebbers bij de bioscoopbeleving, halen de uitbaters aan. ‘Bovendien is de marge op bioscooptickets, na aftrek van de kosten, uiterst klein geworden en zijn de inkomsten uit publiciteit sterk ingeperkt.’ Sinds de heropening, in juli, werden dan wel de nodige inspanningen geleverd, en die inspanningen werden gewaardeerd: bijna 9 op de 10 ervoer een bioscoopbezoek als veilig.

De bioscopen werden in maart gesloten tijdens de eerste coronagolf in ons land. Op 1 juli openden de cinemazalen hun deuren weer.