Een man die een arrestatie filmde in Gent, werd hardhandig aangepakt door de politie. Hij werd gebeten door een politiehond en werd opgepakt. De politie en het parket hebben een onderzoek gestart. Op de beelden is onder meer ‘pak de makakken’ te horen.

Idries Bensbaho (23) is acteur en student-zelfstandige. Toen hij zaterdagavond naar zijn neef ging, passeerde hij politieagenten die twee mensen arresteerden op het Van Beverenplein in Gent. ‘Ik filmde dat, omdat ik aan burgerjournalistiek doe. Ik was volledig in mijn recht en heb mij niet verzet’, vertelt hij. Bensbaho kent de arrestanten niet. ‘Ik stond achter de veiligheidszone te filmen. Dan hebben ze een hond op mij losgelaten.’ Bensbaho contacteerde advocaat Abderrahim Lahlali, die een juridische actie voorbereidt.

Op de beelden is te horen hoe omstanders verwijten roepen naar de politie. ‘Kijk hoe ze mensen hier behandelen. Maar hij doet niets.’ Wanneer een agent met een politiehond aangelopen komt, is ‘pak de makakken’ te horen. Wie de woorden uitspreekt, is niet af te leiden uit de beelden.

‘We nemen dit zeer ernstig’

De Gentse politie is op de hoogte van de beelden en reageerde dinsdag kort met een schriftelijke mededeling. ‘Er circuleren inderdaad meerdere filmpjes en versies, al dan niet met geluid, naar aanleiding van een politietussenkomst op een vechtpartij. We nemen dit zeer ernstig en een omvangrijk onderzoek is gestart. Wat de woorden betreft veroordelen we deze sterk en gaan we na of ze door een politiemedewerker of door een omstander werden uitgesproken’, klinkt het verder.

Het parket behandelt het bijtincident, ook al hebben de jongeren zelf nog geen klacht ingediend. Dat zouden ze later nog doen.

Volgens Bensbaho verliep de arrestatie van de twee mannen onder controle, maar ontstond er nadien tumult. ‘Er werd versterking opgeroepen en de hondenbrigade is gekomen. De honden werden op iedereen losgelaten. Een jongen van 17 is gebeten in zijn achterwerk, ik ben gebeten op een gevoelige plaats en in mijn been.’ Bensbaho werd bestuurlijk aangehouden rond half twaalf ’s avonds, zijn smartphone werd in beslag genomen. De acteur-student sprak eerder dit jaar al met De Standaard over etnisch profileren en politiegeweld.

Gechanteerd

‘Ik kreeg geen dringende medische hulp gedurende de twintig minuten dat ik in de combi zat. Ik werd getreiterd door twee vrouwelijke agenten die zich niet wilde identificeren’, zegt Bensbaho. ‘Dan werd ik gechanteerd: ofwel werd er een pv opgesteld, ofwel moest ik de beelden verwijderen.’ Bensbaho werd naar de spoedafdeling van het AZ Jan Palfijn gebracht, nadien naar de cel in Ekkergem. ‘Die was vuil, er lagen valse nagels op de vloer en er hingen bloed en rochels op de muur. Heel erg dat dit in coronatijden kan gebeuren.’

Bensbaho zegt dat de politie op het moment van zijn arrestatie niet zei waarom hij aangehouden werd. In de cel kreeg hij de papieren. ‘Geweldpleging, verzet bij arrestatie en verstoring van de openbare orde’, somt Bensbaho op. Hij werd die nacht vrijgelaten rond drie uur.