‘Hoge VS-ambtenaar had geheime ontmoeting in Syrië om Amerikanen vrij te krijgen’
De ouders van journalist Austin Tice op een persconferentie in 2018. Tice zou door het Syrische regime gevangengehouden worden. Foto: ISOPIX

Een ambtenaar van het Witte Huis reisde eerder dit jaar naar de Syrische hoofdstad Damascus voor geheime ontmoetingen met de regering om de vrijlating van twee Amerikanen te bewerkstelligen. Dat schrijft de ‘Wall Street Journal’ zondag.

De krant, die anonieme regeringsfunctionarissen citeert, meldt dat topfunctionaris voor terrorismebestrijding van het Witte Huis Kash Patel eerder dit jaar het land bezocht. Met wie de plaatsvervangend assistent van president Donald Trump gesproken heeft, willen de ambtenaren niet zeggen.

Het zou voor het eerst in tien jaar zijn dat er weer gesprekken zijn tussen het Witte Huis en Syrische functionarissen. Die gebeurden voor het laatst in 2010 in Damascus. De VS verbraken de diplomatieke betrekkingen met Syrië in 2012 om te protesteren tegen het brute optreden van president Bashar al-Assad tegen demonstranten die opriepen tot een einde aan zijn regime.

Journalist en therapeut

Amerikaanse functionarissen hopen dat een deal met Assad leidt tot de vrijlating van Austin Tice en Majd Kamalmaz. Tice is een freelance journalist en voormalig marineofficier die verdween toen hij in 2012 in Syrië als verslaggever aan het werk was. Kamalmaz, een Syrisch-Amerikaanse therapeut, verdween nadat hij was aangehouden bij een controlepost van de Syrische regering in 2017. Beiden zijn vermoedelijk door het Syrische regime vastgezet. Er wordt aangenomen dat ten minste vier andere Amerikanen door de Syrische regering worden vastgehouden, maar er is weinig bekend over die gevallen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in