Erdogan-aanhanger wordt president van Noord-Cyprus
Foto: AFP

De nationalist Ersin Tatar, die de steun krijgt van Turkije, is zondag verkozen tot leider van de zelfverklaarde Turkse Republiek Noord-Cyprus. Tatar is voorstander van een tweestatenoplossing voor het eiland in de Middellandse Zee en zegt: ‘Ze zullen nooit de banden tussen ons en Turkije verbreken’.

Algemeen was verwacht dat de zittende president Mustafa Akinci de verkiezingen zou winnen, maar het was de 60-jarige Ersin Tatar, die door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wordt gesteund, die het haalde. Tatar won met 51,73 procent van de stemmen, bij een opkomst van 67,3 procent. Hoewel Akinci, een 72-jarige sociaaldemocraat, een verenigde federale Cypriotische staat steunde, is de nieuwe president Tatar voorstander vaan een tweestatenoplossing voor Cyprus.

De overwinning van de rechtse Tatar zet niet alleen de verhouding tussen het Turkse Noord-Cyprus en de door etnische Grieken gedomineerde republiek Cyprus op scherp, maar zal ook de relaties tussen Turkije, Griekenland en Cyprus nog slechter maken dan ze al zijn. Ook kan het nog lastiger worden om een oplossing te vinden voor het conflict in de oostelijke Middellandse Zee over gasvoorraden in de zeebodem.