‘Moordenaar Franse leerkracht betaalde leerlingen om hem te identificeren’
Foto: BELGAIMAGE

De 18-jarige man die vrijdag de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty (47) doodde, zou leerlingen geld aangeboden hebben om Paty aan te duiden. Dat meldt ‘Le Monde’. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken zijn er politieoperaties tegen ‘tientallen’ mensen van de islamitische beweging.

Onderzoekers proberen te reconstrueren hoe en waarom de 18-jarige Tsjetsjeense man Paty doodde. De moordenaar kwam immers uit Evreux, zo’n 80 kilometer verwijderd van waar Paty gedood werd. Volgens informatie van Le Monde was de Tsjetsjeen op zoek naar Paty, die karikaturen van de profeet Mohammed uit Charlie Hebdo had getoond in een les over vrije meningsuiting. De leerkracht werd onthoofd, de dader werd negen keer neergeschoten door de politie.

Het onderzoek bekijkt of de aanval met voorbedachten rade of in een opwelling uitgevoerd werd. Volgens informatie van Le Monde is het eerste scenario het meest plausibel: de moordenaar zou honderden euro’s aangeboden hebben aan studenten in ruil voor informatie over Paty. Eén van de studenten, een 15-jarige, werd om die reden zondag in hechtenis genomen. Het is niet geweten of die leerling wist welke gevolgen zijn informatie zou hebben.

Fatwa

In totaal zitten elf mensen in hechtenis, meldt Le Monde. Zij worden verhoord, maar hun getuigenissen zouden tegenstrijdig zijn. Het gaat om verschillende mensen uit de omgeving van de dader, onder wie zijn ouders, zijn grootvader en zijn jongere broer, de vader van een leerling uit de klas van de leraar en een islamistische militant.

Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin spreekt op de Franse radio van ‘een fatwa’ tegen de onthoofde professor. Die zou gelanceerd zijn door de vader van een leerlinge van het Conflans Saint-Honorine en de radicale islamistische activist Abdelhakim Sefrioui. Darmanin zei ook dat er sinds maandagochtend politieoperaties zijn uitgevoerd tegen ‘tientallen individuen’ binnen de islamitische beweging, en dat die de komende dagen zullen worden voortgezet.

De operaties zijn niet gericht op personen die ‘noodzakelijkerwijs verband houden met het onderzoek’ naar de moord op Samuel Paty, maar zijn bedoeld om ‘een boodschap over te brengen: (...) geen minuut uitstel voor de vijanden van de Republiek’, zei Darmanin. Sinds vrijdag zijn er ook ongeveer vijftig onderzoeken geopend wegens online haat, voegde de minister eraan toe.

Hij zei ook dat hij verschillende verenigingen wil ontbinden, waaronder het Collectief tegen Islamofobie (CCIF) in Frankrijk. Het CCIF heeft de naam dat het nauw aanleunt bij de Moslimbroederschap, die in het westen als terroristisch beschouwd wordt. 51 verenigingen zullen deze week bezoek krijgen van de autoriteiten, meldde Darmanin.

Versterkte veiligheid in scholen

De Franse Defensieraad, die voorgezeten wordt door president Emmanuel Macron, heeft zondag beslist om de veiligheid te versterken in de Franse scholen. Hij wil ook snel ‘concrete actie’ tegen organisaties of individuen die haatboodschappen verspreiden of hun steun betuigen aan de moordenaar van de Franse leerkracht.

‘Macron heeft gevraagd om snel tot actie over te gaan en geen respijt te gunnen aan zij die zich verzetten tegen de republikeinse orde’, zei het Elysée ook, na afloop van de vergadering die tweeënhalf uur duurde. Op de vergadering waren zes ministers aanwezig, net als de anti-terroristische procureur Jean-François Ricard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig