Rutte slaat mea culpa over vakantie koningshuis
De Nederlandse premier Mark Rutte Foto: EPA-EFE

‘Ik heb een verkeerde inschatting gemaakt.’ In een brief gericht aan de Tweede Kamer neemt de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) de schuld op zich over de omstreden vakantie van de koning en zijn gezin naar Griekenland. Na de commotie boekten Willem-Alexander en Máxima snel een retourvlucht, en inmiddels zijn ze weer op Nederlandse bodem.

De Nederlandse eerste minister Mark Rutte heeft ‘te laat beseft’ dat de vakantie van de koning en zijn gezin naar Griekenland ‘niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen’. Zeker na een persconferentie van dinsdag 13 oktober had hij zich daarvan bewust moeten zijn, zegt Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is het openlijke protest van de burgers tégen het ‘onverantwoorde’ koninklijke reisje.

‘Ik was op de hoogte en heb een verkeerde inschatting gemaakt. (...) Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid’, schrijft Rutte. Privéreizen van de koning vallen onder de ‘persoonlijke levenssfeer’, mits er genoeg rekening wordt gehouden met het ‘openbaar belang’. Als daarover twijfel ontstaat, is het aan de premier om dit aan te kaarten bij de koning, legt Rutte uit.

Vlag gehesen

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters keerden zaterdagavond, amper een paar uur na de landing in Griekenland, terug naar Nederland met een lijnvlucht van KLM. Kort na hun aankomst werd op paleis Huis ten Bosch in Den Haag de koninklijke vlag gehesen, het teken dat de koning weer in Nederland is.

Vrijdag had de Nederlandse vorst via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten dat hij zijn vakantie naar Griekenland zou afbreken, nadat ophef was ontstaan over de reis. In de middag bleek dat het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig richting het buitenverblijf in Griekenland was vertrokken. Dat viel niet goed in de Tweede Kamer. Van links tot rechts werd het onverstandig genoemd dat de koning op vakantie ging naar Griekenland, terwijl de bevolking wordt opgeroepen zo veel mogelijk thuis te blijven in verband. Ook op sociale media was de kritiek niet mals.

86 procent van de Noorderburen vinden volgens een peiling van tv-programma Hart van Nederland dat de koning had moeten beseffen dat een vakantie in Griekenland in coronatijd onverstandig is.

‘Een foutje’

Het is niet de eerste keer dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in opspraak komen wegens onvoorzichtig gedrag in coronatijden. Toen de koninklijke familie in augustus op vakantie was in Griekenland, poseerde het koningspaar met de armen rond de schouders van hun favoriete restaurantuitbater op het eiland Milos. De foto ging al snel viraal, met de nodige kritiek tot gevolg.

Via Twitter trok het koningshuis toen het boetekleed aan. De schending van de afstandsregels noemde ‘WA’ een ‘foutje’. ‘In de spontaniteit van het moment hebben we niet goed opgelet. Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen’, luidde het.

De smet op het blazoen van het koningspaar is stilaan niet meer met de mantel der liefde te bedekken. De Nederlandse commentatoren zijn niet mals voor de koning, die doorgaans de mond vol heeft van verbinding. In crisistijden trekken de burgers zich op aan de Oranjes, luidt het, net dán moeten ze er staan het voorbeeld geven. Eén foutje kan wel eens, maar twee foutjes niet. Royalty Watcher Sander Paulus (RTL Nieuws) wijt het in zijn column aan een gebrek aan tegenspraak. De vorst moet volgens hem met de bezem door zijn entourage gaan. Hij kijkt, net als politiek verslaggeefster Marloes Lemsom op Een Vandaag, daarbij ook naar premier Rutte. Volgens Lemsom had Rutte meer voorzienend moeten zijn en zal deze hele saga ‘schadelijk’ voor hem zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig