Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen tegen sluiting cafés en restaurants
Matthias De Caluwe. Foto: Belga

Sectorvereniging Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen tegen de algemene sluiting van cafés en restaurants. ‘We winnen juridische informatie in om na te gaan of die beslissing wel proportioneel is’, zegt ceo Matthias De Caluwe. ‘Dat zijn we verplicht aan onze ondernemers.’

Cafés en restaurants moeten de komende vier weken verplicht de deuren sluiten, al komt er wel een evaluatie van de maatregel na twee weken.

In navolging van de Waalse horecafederatie overweegt ook Horeca Vlaanderen juridische stappen. Volgens ceo De Caluwe voelt de sluiting ‘onrechtvaardig’ aan, onder meer omdat er geen data beschikbaar zijn die de stijgende coronacijfers kunnen toeschrijven aan de cafés en restaurants.

Lees ook: Zijn cafés de motor van de epidemie?

Bovendien deed de horeca er alles aan om de strenge regels rond mondmaskers en afstand tussen de tafels te respecteren, zegt hij. ‘Er is één iets wat we niet kunnen controleren, en dat is of iedereen zijn bubbel respecteert en enkel met mensen uit het eigen huishouden of de nauwe contactbubbel op café of restaurant gaat’, klinkt het. ‘Alle mensen die zich niet aan die bubbels gehouden hebben, zijn dus mee verantwoordelijk voor de huidige situatie.’

Tegelijk onderhandelen over steun

De Caluwe benadrukt dat de eventuele juridische stappen wel los staan van de lopende onderhandelingen over steunmaatregelen met de verschillende regeringen, ‘die goed verlopen’. ‘Wij willen er vooral voor zorgen dat alle steun van toepassing is op heel ons horecahuis, dus niet alleen voor hotels, restaurants en cafés, maar ook voor feestzalen, cateraars, discotheken en frituren’, aldus De Caluwe. ‘Alles moet van toepassing zijn op iedereen, want iedereen verdient een eerlijke kans om hierdoor te geraken. Daar houden we echt aan vast.’