Al negen mensen zijn opgepakt in het onderzoek naar de aanslag in Frankrijk waarbij een leraar op straat werd vermoord. Onder hen familieleden van de dader, maar ook de ouders van een leerling. De Franse president Emmanuel Macron heeft ‘de islamistisch geïnspireerde terreurdaad’ streng veroordeeld.

De geschiedenisleraar werd vrijdag rond 17 uur op straat onthoofd in Conflans-Saint-Honorine, een voorstad van Parijs. Dat gebeurde in de buurt van het college waar hij les gaf. De dader, een 18-jarige jongeman, postte beelden van de moord op Twitter. Hij werd even later door de politie doodgeschoten in buurgemeente Eragny omdat hij de agenten bedreigde.

De jongeman was geboren in de Russische hoofdstad Moskou en had Tsjetsjeense roots. Hij woonde in Normandië, op zo’n honderd kilometer van de school, was bekend bij de autoriteiten, maar had een blanco strafblad. Hij stond ook niet bekend als iemand die geradicaliseerd was.

Negen mensen opgepakt

Vrijdag werden al vier mensen opgepakt in verband met de zaak, zaterdag werden nog eens vijf mensen opgepakt. Onder hen ook de ouders van een leerling die op het college van Conflans-Sainte-Honorine zat waar de leraar les gaf. Zij zouden met het slachtoffer een conflict hebben gehad over de Mohammed-cartoons die de man in de klas had laten zien.

Volgens een bron dicht bij het onderzoek had een ouder een week geleden een klacht ingediend tegen de leraar omdat hij de Mohammed-cartoons uit het Franse satirische blad Charlie Hebdo had getoond in de klas, tijdens een les over vrije meningsuiting. Enkele dagen later diende de leraar zelf een klacht in voor laster. Volgens een ouder van een leerling zou de leraar tijdens die les aan de moslimkinderen in de klas hebben gezegd om de klas te verlaten omdat hij hun gevoelens niet wilde kwetsen.

Daarnaast zouden drie mensen uit de familiekring van de dader bij de opgepakten zijn.

Macron: ‘Obscurantisme zal niet winnen’

Het Elysée heeft vandaag, zaterdag, aangekondigd dat er een nationaal eerbetoon komt voor de leraar, in samenwerking met de familie. De datum moet nog vastgelegd worden. Op de school hebben ouders en leraren met bloemen eer betoond aan het slachtoffer.

President Emmanuel Macron bezocht vrijdagavond al samen met onder anderen premier Jean Castex en minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer het college in Conflans-Sainte-Honorine. Hij noemde de moord ‘een duidelijke islamistisch geïnspireerde terreuraanslag’.

Macron sprak zijn steun uit aan alle leerkrachten in Frankrijk. De aanslag op de geschiedenisleraar noemde hij een aanslag tegen het hele land. ‘Dit is een aanval tegen de waarden van de Republiek, de Verlichting, tegen de mogelijkheid om van onze kinderen, waar ze ook vandaan komen, of ze gelovig zijn of niet, wat hun religie ook is, vrije burgers te maken.’

‘Een medeburger is vermoord omdat hij les gaf, omdat hij leerlingen onderwees over vrije meningsuiting, over de vrijheid om te geloven of niet. Het obscurantisme en het geweld dat ermee gepaard gaat, zullen niet winnen. Ze zullen niet doorbreken.’