In Puurs-Sint-Amands is vrijdagavond beroering ontstaan toen een wagen aan hoge snelheid inreed op een groep manifestanten. Er raakte één iemand lichtgewond. De drie inzittenden van de wagen konden opgepakt worden, over hun intenties is nog geen duidelijkheid.

Vrijdagavond trokken 250 à 300 manifestanten door Puurs. Het ging vooral om aanhangers van het Vlaams-nationalistische Vlaams Front die hun verontwaardiging wilden tonen over een gewelddadig pestincident tegen een jongen van 15 in Puurs-Sint-Amands. Woensdag werden daarover zes verdachten, van wie vijf minderjarig, voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Het incident gebeurde nadat een deel van de manifestanten besloot om een optocht te maken richting station. In de Schuttershofstraat, een kleine straat in het centrum van Puurs, reed de auto na een woordenwisseling in op de betogers. ‘De wagen kwam met gedoofde lichten in de Stationsstraat gedraaid, waar nog meer dan tweehonderd mensen stonden. De chauffeur gaf gas bij en als bij wonder raakte niemand zwaargewond’, vertelt een ooggetuige. Uiteindelijk bleek één persoon lichtgewond te zijn geraakt.

Inzittenden verhoord

‘Op een bepaald moment is er een voertuig uit een zijstraat richting de betogers gereden’, bevestigt Jan Van de Vreken, korpschef van de politie Klein-Brabant. ‘Dat gebeurde met redelijk wat snelheid.’

De wagen en inzittenden konden ontkomen. Ondertussen meende een aantal mensen te weten waar de eigenaar van de wagen woonde. Een groepje betogers liep richting die straat, maar de politie dreef iedereen terug. Achteraf bleek het adres dat circuleerde ook fout te zijn.

Korpschef Van de Vreken: ‘De wagen, met drie inzittenden, kon even later onderschept worden. De inzittenden werden meegenomen naar het commissariaat en verhoord.’ Over de intenties van de bestuurder is voorlopig nog niets duidelijk. Het is nu aan het parket om te bepalen wat er met de drie moet gebeuren.

Burgemeester reageert

De burgemeester van Puurs-Sint-Amands, Koen Van den Heuvel (CD&V), reageert boos op het voorval van vrijdagavond. ‘Er was geen toelating voor deze manifestatie. De coronamaatregelen werden met de voeten getreden. Iedereen stond op mekaar gepropt. Ik veroordeel het incident met de auto ook. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Het is nu aan justitie om het onderzoek te voeren’, reageerde hij vrijdagavond.