Man onthoofd in regio Parijs, terreuronderzoek geopend
Foto: EPA-EFE

In de regio Parijs, in Conflans-Saint-Honorine, is vrijdag op straat een man onthoofd. De onthoofde man zou een geschiedenisleraar van de school zijn en de vermoedelijke dader vader van een leerling. Het slachtoffer zou onlangs les over vrije meningsuiting hebben gegeven en karikaturen van de profeet Mohammed hebben getoond.

De vermoedelijke dader had een keukenmes bij en bedreigde enkele honderden meters verder in de nabijgelegen stad Eragny-sur-Oise de ordediensten. Die waren opgeroepen, omdat een verdacht individu aan een school aan het rondwaren was. Omwille van de bedreigingen opende de politie meermaals het vuur, wat de man het leven kostte, zo hebben enkele media gemeld. Andere media hielden het erop dat hij zwaargewond is geraakt.

De feiten speelden zich omstreeks 17 uur af nabij een school.

De politie heeft verzocht de plaats van de onthoofding en de schietpartij te mijden. De achtergrond van het incident is nog niet bekend. Zender Europe-1 meldde dat de daad op het internet is opgeëist. Men is bezig de boodschap op haar authenticiteit te onderzoeken.

De onthoofde man zou een geschiedenisleraar van de school zijn en de vermoedelijke dader vader van een leerling. Het slachtoffer zou onlangs les over vrije meningsuiting hebben gegeven en karikaturen van de profeet Mohammed hebben getoond. De verdachte, die de Algerijnse nationaliteit zou hebben en in 1972 zijn geboren, zou ‘Allah Akbar’ hebben geroepen.

Of er een verband is tussen het incident en het klasgebeuren is nog niet uitgemaakt.

Het nationaal antiterreurparket is met het onderzoek belast. Er loopt een onderzoek naar ‘moord in verband met een terreurdaad’ en ‘terroristische bendevorming’.

Premier Jean Castex begeeft zich ter plaatse. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft beslist een bezoek aan Marokko meteen af te breken om meteen naar Parijs terug te keren. Hij heeft vanuit Rabat met president Emmanuel Macron en Castex gebeld.