Helft van intensieve zorg moet vrij voor coronapatiënten, ziekenhuizen in Luik ‘over 72 uur vol’
Foto: AFP

Alle universitaire en algemene ziekenhuizen in ons land moeten ten laatste op maandag 26 oktober kunnen schakelen naar fase 1B uit het spreidingsplan. Dat betekent dat de helft van de bedden op de afdelingen intensieve zorg wordt voorbehouden voor coronapatiënten. Maar de ziekenhuizen in de provincie Luik slaan alarm omdat ze binnen de 72 uur vol zitten.

Veel ziekenhuizen zijn al overgeschakeld naar fase 1B, omdat in bepaalde regio’s de druk al te hoog werd. Het gaat bijvoorbeeld om alle ziekenhuizen in Brussel en Luik, maar ook om het Ypermanziekenhuis in het West-Vlaamse Ieper. In Namen schalen zes ziekenhuizen vanaf maandag op naar 1B. Vanaf 26 oktober gaan alle ziekenhuizen ook over naar 1B, meldt de FOD Volksgezondheid na afloop van overleg met de sector.

Voor de ziekenhuizen in de provincie Luik is de situatie urgenter. Ze liggen bijna vol en slaan alarm bij de regionale en federale autoriteiten. ‘Onze ziekenhuizen liggen bijna vol en de curves tonen duidelijk dat we in de provincie Luik over 48 à 72 uur onmogelijk nog patiënten kunnen opnemen voor wie een opname nodig is, of het nu om covid-19 of niet gaat’, schrijven de ziekenhuizen in een brief.

De ziekenhuizen (CHU, CHR en Groupe santé CHC) zeggen ook dat ze met een tekort aan personeel kampen: tot 20 procent van het personeel is in sommige ziekenhuizen afwezig.

Het aantal hospitalisaties van coronapatiënten blijft stijgen in ons land: tussen 9 en 15 oktober zijn gemiddeld 193 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis, een stijging met 101 procent tegenover de voorgaande periode. Er liggen 1.949 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, onder wie 327 op intensieve zorg.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in