Eigenaar gebouw krijgt 14 maanden voorwaardelijk op proces van gasexplosie in Luik
Foto: BELGAIMAGE

Op het proces over de explosie in de Luikse Rue Léopold in 2010 heeft de eigenaar van het gebouw veertien maanden voorwaardelijke gekregen. Bij die explosie stierven veertien personen en negentien anderen raakten zwaargewond.

Vier dagen voor de explosie roken de bewoners van de Rue Léopold 20 al een vreemde geur in het gebouw. De politie en de brandweer kwamen langs, maar een gaslek vonden ze niet. Er werd nog gesuggereerd dat de geur misschien van het aanpalende gebouw kwam, maar dat was al jaren onbewoonbaar verklaard.

Op 27 januari 2010 om 2.30 uur waren er twee luide knallen te horen. Bij een explosie stierven die nacht veertien personen. Negentien anderen raakten zwaargewond.

Behalve de eigenaar van het gebouw, Mehmet C, werden ook een technisch agent en een overste van de veiligheidsdienst SSSP en de intercommunale IILE aangeklaagd. Ze stonden terecht voor onvrijwillige doodslag door gebrek aan vooruitziendheid en voorzorg, en voor onvrijwillige slagen en verwondingen.

Mehmet C werd veroordeeld tot veertien maanden met uitstel. De intergemeentelijke brandweer van Luik en omstreken (IILE) kreeg een opschorting van de uitspraak. Twee leden van de Dienst Openbare Veiligheid en Gezondheid (SSSP) van de stad Luik werden vrijgesproken.