Amerikaanse Senaat stemt op 22 oktober over benoeming Amy Coney Barrett
Amy Coney Barrett. Foto: pn

De Amerikaanse Senaat zal 22 oktober stemmen over de benoeming van Amy Coney Barrett tot rechter van het Hooggerechtshof. Dat melden Amerikaanse media donderdag.

De senatoren van de commissie voor Justitie hebben de jongste twee dagen Amy Coney Barrett ondervraagd. Donderdag is de laatste dag van de hoorzittingen van start gegaan.

De Democraten hebben de Republikeinen ervan beschuldigd ‘een schijnproces’ te voeren, klinkt het op CNN. Normaal duurt de procedure om een rechter voor het Hooggerechtshof te benoemen twee tot drie maanden, maar de benoeming zou er deze keer al in een maand door kunnen zijn.

De aanstelling van Coney Barrett als rechter van het Hooggerechtshof lijkt echter onvermijdelijk aangezien de Republikeinen in de Senaat een meerderheid met 53 van de 100 zetels hebben.

Ruth Bader Ginsburg

President Donald Trump droeg in september Coney Barrett voor om de overleden rechter Ruth Bader Ginsburg op te volgen. De Democraten zijn ontsteld dat de Republikeinen zo kort voor de presidentsverkiezingen nog een rechter voor het leven willen benoemen. De twee partijen verwijten elkaar hypocrisie en gebruiken de kwestie om hun achterban te mobiliseren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Als de benoeming doorgaat, hebben de rechters die als conservatief bekendstaan bij de hoogste juridische instantie van de VS een meerderheid van zes tegen drie.