‘Testing and tracing’ kraakt: ‘Tegen eind van weekend nieuwe teststrategie’
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Foto: belga

Een dringende oproep was woensdagavond nodig om extra tests voor de Vlaamse woonzorgcentra te krijgen. De teststrategie kraakt door het stijgende aantal besmettingen. Minister Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft aan microbioloog Herman Goossens (UZ Antwerpen) gevraagd om tegen het einde van het weekend een nieuwe teststrategie te bepalen.

‘De situatie is ernstig, ernstiger dan in Nederlander en Frankrijk.’ Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) waarschuwde in navolging van premier Alexander De Croo voor de alarmerende stijging van het aantal besmettingen. Net als De Croo bevestigde hij dat het Overlegcomité morgen extra maatregelen zal nemen.

Vandenbroucke kwam ook terug op de teststrategie, die onder druk staat door die toename. Woensdag bleek bijvoorbeeld dat het aantal tests voor de Vlaamse woonzorgcentra voor vrijdag al volledig gereserveerd was. Het gaat op vrijdag om 3.000 tests, die zijn niet meer voldoende om het toenemende aantal uitbraken in de wzc’s de baas te kunnen. Er kwam woensdagavond een dringende vraag van Vlaanderen aan het federaal testplatform om extra tests te voorzien. Dat is gelukt, Vlaanderen krijgt vrijdag en zaterdag 1.000 extra tests. ‘We proberen bij te stutten waar nodig, ondertussen zetten we volop in om de testcapaciteit op alle fronten op te schalen’, zegt Arne Brinckman, de woordvoerder van Vandenbroucke.

We zijn dan wel een van de beste leerlingen in de Europese klas wat betreft aantal tests per 100.000 inwoners, het is duidelijk dat de huidige teststrategie onder druk staat. De labo’s bereiken stilaan hun maximumcapaciteit. Artsen merken opnieuw dat de wachttijd voor een resultaat soms oploopt. De woonzorgcentra zullen alleen maar meer tests nodig hebben.

Professor microbiologie Herman Goossens (UZ Antwerpen) heeft dinsdag de opdracht gekregen om de nieuwe taskforce ‘testing’ voor te zitten. Vandenbroucke lijkt te beseffen hoe dringend die taskforce resultaat moet boeken: ‘Ik heb gevraagd aan Herman Goossens om tegen het einde van het weekend een nieuwe teststrategie te bepalen’, zei hij vanmiddag in de Kamer. ‘Dat betekent: welke tests – sneltests, speeksel- en pcr-tests – zetten we wanneer en waar in, en dat in een context van toenemende krapte van bijvoorbeeld reagentia op de internationale markt. Ik vraag dus een beetje geduld, maar er moet een coherente aanpak komen.’