Rusland staakt gesprekken met Nederland over MH17
De MH17 werd in 2014 boven Oekraïne neergehaald. Foto: Photo News

Rusland wil niet verder praten met Nederland en Australië over het neerhalen van vlucht MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het zinloos om het overleg voort te zetten omdat de gesprekspartners ‘niet geïnteresseerd zijn in de waarheid’. De Nederlandse premier Rutte wil de gesprekken wel verderzetten.

Het Russische ministerie verwijt Nederland en Australië dat ze Rusland wilden laten aanwijzen als de schuldige partij. Rusland heeft altijd ontkend dat het iets te maken had met het drama in 2014.

Moskou trekt zich volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken terug omdat Nederland Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft gedaagd, meldde de Nederlandse omroep NOS. ‘Dat soort acties van Nederland maken het zinloos om verder te praten’, staat in een verklaring van het ministerie.

‘Pijnlijk voor nabestaanden’

De Nederlandse premier Mark Rutte is ‘verrast’ door het eenzijdige besluit van Rusland om de onderhandelingen over de Russische aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17 te staken, en ook door de timing. In Brussel zei de premier ‘zeer teleurgesteld’ te zijn. ‘Dit is pijnlijk voor de nabestaanden’, zei hij.

‘Wij willen wel dooronderhandelen om tegemoet te komen aan de 298 slachtoffers en nabestaanden’, zei hij. ‘We trekken hierin samen met Australië op en zijn enorm gemotiveerd dit tot een goed einde te brengen. We sluiten geen enkele optie uit’.

Rusland wil niet verder praten met Nederland en Australië over het neerhalen van vlucht MH17. De twee gesprekspartners zijn volgens Moskou niet geïnteresseerd in de waarheid.

Oekraïne

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok op 17 juli 2014 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Boven het oosten van Oekraïne werd de Boeing 777 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven.

In Oost-Oekraine was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen. Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergeschoten, afkomstig uit Rusland.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig