Zo worden lege batterijen gerecycleerd
Foto: Koen Broos - Bebat

In 2019 leverden we met z'n allen liefst 3.624 ton lege en afgedankte batterijen in. Daarmee is België een van de beste leerlingen van de klas. Die lege en afgedankte batterijen worden gebruikt als grondstof voor allerlei nieuwe producten.

Vorig jaar werden in België 3.642 ton batterijen ingezameld, wat neerkomt op 152 miljoen batterijen in totaal. Dat is 416 ton of 13% meer dan het jaar daarvoor volgens cijfers van Bebat, de organisatie die instaat voor het inzamelen en recycleren van batterijen.

Dat zoveel batterijen ingezameld worden, is goed nieuws. Lege batterijen zitten vol waardevolle grondstoffen die gerecupereerd kunnen worden. Daarvoor worden de ingezamelde batterijen getransporteerd naar een sorteercentrum waar ze worden gesorteerd volgens het type batterij, zoals alkaline, nikkelmetaalhydride, lithium-ion of knoopcellen. Voor elk type batterij is een ander recyclageprocedé nodig om de grondstoffen terug te winnen. Andere materialen die mee ingeleverd werden, zoals plastic, papier, klein elektro en lampen, worden apart gesorteerd.

Zo worden lege batterijen gerecycleerd
Foto: Bebat

Niets gaat verloren

Na de sortering wordt de verschillende types batterijen apart verwerkt. Het basisprincipe is altijd hetzelfde: de metalen worden eruit gehaald, de plastic onderdelen worden gerecycleerd, en wat overblijft wordt gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld wegenwerken.

De belangrijkste grondstoffen die uit batterijen ontgonnen kunnen worden zijn metalen. Sommige metalen, zoals mangaan, zink en lithium, kunnen dienen als grondstof voor de industrie. Het cadmium uit nikkelcadmiumbatterijen kan hergebruikt worden in nieuwe batterijen. Maar ook staal en aluminium krijgen een tweede leven. Zo zijn 13 lege batterijen voldoende voor een nieuw brilmontuur en maak je met 120 lege batterijen een gieter. Het staal uit 2132 lege batterijen volstaat voor een volledige fiets.

Beter voor het milieu

Recyclage is heel belangrijk bij schaarse grondstoffen zoals nikkel en kobalt. De bekende voorraden daarvan zijn beperkt, dus hoe minder we ervan gebruiken hoe beter. Daarnaast is de ontginning van deze metalen belastend voor het milieu en gebeurt het niet altijd in goede omstandigheden. Een reden te meer dus om deze grondstoffen zo veel mogelijk te hergebruiken.

Batterijen horen sowieso niet thuis in het huishoudelijk afval, omdat ze stoffen bevatten die schadelijk zijn als ze in het milieu terechtkomen. Daarom is het extra belangrijk dat je je lege batterijen apart bewaart en geregeld binnenbrengt bij een inzamelpunt. Daarvan zijn er in België 23.000 – je vindt er dus zeker een bij jou in de buurt.

Grondstoffen bij je thuis

Lege batterijen zijn dus een bron van waardevolle grondstoffen. Wist je dat een gemiddeld Vlaams gezin 31 lege batterijen in huis heeft? Ook bij jou thuis slingeren ongetwijfeld lege, ongebruikte batterijen rond. Tijd om de zoektocht naar lege batterijen te starten. Waar wacht je op?

Ga op zoek naar lege batterijen bij je thuis en breng ze binnen bij een van de 23.000 inzamelpunten in België »