Hoeveel batterijen kan jij thuis vinden?
Foto: Bebat

Hoeveel lege batterijen heb jij thuis liggen? Het antwoord: vier keer meer dan je zelf denkt. Dat blijkt uit een onderzoek van Bebat. Lege batterijen kun je beter inleveren, zodat de waardevolle grondstoffen herbruikt kunnen worden.

Vorig jaar kocht elke Belg gemiddeld 22 batterijen: 15 losse en 7 die in een toestel zitten zoals een powerbank of een elektrische auto. Alles te samen maakt dat liefst 250 miljoen stuks!

Als je thuis goed om je heen kijkt, ben je omringd door batterijen: in de afstandsbediening van je televisie en decoder, de thermostaat van je verwarming, in rookmelders en zaklampen, en in mobiele apparaten zoals een laptop, smartphone of tablet. Een gemiddeld gezin met twee kinderen heeft 131 batterijen in huis. Opvallend: daar zijn 31 lege batterijen bij volgens een onderzoek van Bebat, de organisatie die instaat voor het inzamelen en recycleren van lege batterijen. Dat zijn er vier keer meer dan de Belgen zelf denken.

Hoeveel batterijen kan jij thuis vinden?
Foto: Debbie De Brauwer - Bebat

De jacht op de batterij

We doen het wel goed als het aankomt op het recycleren van lege batterijen. Bebat haalde in 2019 een inzamelpercentage van 67% (ter vergelijking: het Europese gemiddelde is 45%). Daarmee is België koploper in Europa en de wereld. Maar het kan nog beter. Daarom roept Bebat op om regelmatig – bijvoorbeeld vier keer per jaar – op zoek te gaan naar lege batterijen bij je thuis, en die in te leveren bij een van de 23.000 inzamelpunten in België.

Als je op zoek gaat naar lege batterijen, denk je waarschijnlijk direct aan de klassieke ronde AA-batterijen in een afstandsbediening. Maar wedden dat er nog veel meer lege batterijen te vinden zijn bij je thuis? Van de oude gsm die ergens in een kast ligt, speelgoed waar de kinderen al lang niet meer mee spelen, de accu van je herlaadbare schroevendraaier die eigenlijk niet meer oplaadt… Ook herlaadbare batterijen hebben immers een beperkt levensduur en kunnen niet eindeloos opgeladen worden. Als je merkt dat een herlaadbare batterij meteen weer plat is, lever je deze dus beter in.

Een tweede leven

Elke lege batterij die je binnenbrengt, wordt door Bebat ingezameld, gesorteerd en vervolgens gerecycleerd. Daarbij worden alle herbruikbare grondstoffen er uitgehaald en opnieuw gebruikt. Het zink en staal worden een nieuwe gieter, driewieler of kruiwagen. Het nikkel, koolstof, titanium, kobalt, lood en plastic krijgen een nieuw leven als bril, wekker of kookpot. Kortom, er liggen waardevolle grondstoffen bij je thuis verborgen. Ga op jacht naar lege batterijen en breng ze binnen.

Zo bewaar je batterijen veilig

  • Laat batterijen niet rondslingeren. Stop ze in een doosje dat je op een koele en droge plek bewaart. Gebruik geen metalen doos om kortsluiting te voorkomen.
  • Nieuwe batterijen en batterijen die nog niet volledig leeg zijn kan je samen bewaren. Met een eenvoudige batterijtester kom je snel te weten of je je batterij nog kan gebruiken voor een toestel dat weinig energie vergt.
  • Lege batterijen bewaar je in een ander doosje zodat er geen verwarring mogelijk is. Bij Bebat kan je een inzameldoosje voor lege batterijen aanvragen.
  • Batterijen bewaar je best op kamertemperatuur, dus niet in de koelkast.
  • Bewaar kleine knoopcelbatterijen niet in pillendoosjes, en altijd buiten het bereik van kinderen. Door hun afmetingen en vorm zouden ze verward kunnen worden met medicijnen of snoepjes.
  • Ontdek nog meer veiligheidstips voor batterijen.

Ga op zoek naar lege batterijen bij je thuis en breng ze binnen bij een van de 23.000 inzamelpunten in België »