In heel Frankrijk wordt vanaf zaterdag 17 oktober opnieuw de noodtoestand voor de volksgezondheid van kracht. President Emmanuel Macron kondigde een avondklok aan voor de hoofdstedelijke regio en acht grote steden.

President Emmanuel Macron kondigde strengere coronamaatregelen aan tijdens een televisie-interview. ‘We zijn de controle niet verloren’, verklaarde Macron. ‘We zitten in een situatie die verontrustend is, maar waarbij we niet moeten panikeren, maar wel moeten ingrijpen. We kennen het virus, het maakt doden en treft vooral de zwaksten.’

Volgens de president is het virus momenteel overal. ‘Daarom moeten we extra maatregelen nemen.’ Het doel is volgens hem het virus afremmen, onder meer door ‘de meest gevaarlijke’ sociale contacten te beperken.

De president kondigde een avondklok tussen 21 uur tot 6 uur aan voor meerdere steden. Het gaat om de regio Ile-de-France (met Parijs), Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-Marseille en Montpellier. Wie daarna buiten komt, zal een goede reden moeten hebben. Overtreders riskeren een boete van 135 euro. De avondklok gaat zaterdag in. Hij geldt in eerste instantie vier weken, maar wordt mogelijk nog eens met twee weken verlengd. In die regio’s moeten alle theaters, cafés en restaurants om 21 uur sluiten.

Een sluiting van scholen, winkels en andere diensten is niet aan de orde. Reizen tussen de verschillende regio’s in Frankrijk mag nog, en ook het openbaar vervoer blijft functioneren. Telewerken wordt niet verplicht. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend, zei hij. ‘Voor wie in een appartement woont, met kinderen die thuis zijn, wordt dat al snel erg moeilijk.’

In de rest van Frankrijk blijven de basisregels van toepassing, zoals afstand houden, een mondmasker dragen indien nodig en de handen wassen. De president sprak ook van ‘een regel van zes’. ‘We raden aan slechts 6 vrienden thuis uit te nodigen en ook maximaal met 6 mensen op straat te wandelen, maar we gaan dat niet in een wet vastleggen.’

‘Het doel is om de economie te laten draaien, te kunnen werken, en de scholen en universiteiten open te houden’, zei Macron, die de getroffen sectoren steun belooft. De Franse president kondigde ook aan dat er een nieuwe corona-app ‘Tous AntiCovid’ zal komen. De huidige app ‘Stop Covid’ werd volgens hem amper gedownload.

Noodtoestand

Frankrijk had tijdens de eerste golf al eens de noodtoestand uitgeroepen. Maar die maatregel was op 10 juli weer ingetrokken. De coronacijfers in Frankrijk stijgen pijlsnel waardoor de regering genoodzaakt wordt nieuwe maatregelen te nemen.

‘Gezien de verspreiding op het nationale grondgebied, vormt de covid-19-epidemie een gezondheidsramp die, door zijn aard en ernst, de gezondheid van de bevolking in gevaar brengt’, staat te lezen in een rapport van de Ministerraad.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig