Ophef na wantrouwen Tom Van Grieken, ‘Corona-app volgt u niet’
Foto: BELGA

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft dinsdagavond op een debat van een studentenvereniging gezegd dat hij de corona-app Coronalert niet zal downloaden. ‘Ik vertrouw de Belgische staat niet’, zei hij.

‘De overheid hoeft niet te weten waar ik ben, ik vind dat een beetje beangstigend’, zei Tom Van Grieken tijdens het debat van studentenvereniging LVSV. ‘Het is een moeilijk evenwicht tussen volksgezondheid en privacy, maar het is beter om te veel wantrouwen te hebben dan te weinig, want eens ze uw gegevens hebben, weet je niet waaraan of waaraf.’

Anonieme codes

Nochtans kan de overheid niet aan uw locatie geraken, want Coronalert houdt geen locatiegegevens bij. De combinatie van overheid, gezondheidsgegevens en technologie deed ook bij het ontwerpen van de corona-app alarmbellen afgaan bij privacy-experts. Hoewel elke uitwisseling van gegevens iemands privacy in zekere mate aantast, is de app Coronalert privacyvriendelijk. Zo laten de uitgewisselde codes niet toe om iemand te identificeren of zelfs uit te maken waar een ontmoeting heeft plaatsgevonden.

De app registreert alleen via Bluetoothsignalen wie in uw buurt is geweest. Dit kan, afhankelijk van de sterkte van het signaal, verschillen tussen anderhalve en twee meter. Als u een melding krijgt dat u in contact bent gekomen met iemand die besmet is met het virus, komt u ook niet te weten wie die persoon is. Coronalert werkt met anonieme codes en niet met namen van gebruikers.

De overheid weet ook niet wie Coronalert heeft gedownload. Mocht u opgebeld worden door een contactonderzoeker, dan staat dit los van de app. Dat kan alleen als die onderzoeker uw gegevens heeft gekregen via een besmette persoon. De app doet ongeveer hetzelfde door een melding te geven op uw smartphone, maar dan op een geanonimiseerde manier.

Woensdag verduidelijkt Van Grieken wel dat hij vindt dat de richtlijnen van de overheid inzake de bestrijding van het coronavirus goed moeten worden nageleefd. ‘Alleen zo krijgen we samen het virus klein.’ De app afraden, doet Van Grieken niet: ‘Dat moet iedereen zelf uitmaken. Ook dat is vrijheid.’

‘Angst aanwakkeren’

Politici van verschillende andere partijen reageren afwijzend op de verklaringen van Van Grieken. ‘Wat een populisme’, zegt Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) op Twitter. ‘De corona-app is volledig anoniem, ontwikkeld door onze gerenommeerde wetenschappers zoals cryptograaf Bart Preneel (KU Leuven) met navolging in het buitenland.’ Zijn partijgenote en Kamerlid Sophie De Wit verwijt Van Grieken ‘het aanwakkeren van angst voor deze nuttige app’. Ze vraagt zich af of de Vlaams Belang-voorzitter nu ook afstand zal nemen van Facebook en TikTok.

Elisabeth Meuleman (Groen) vindt dat Van Grieken levens op het spel zet ‘om een politiek statement te maken over zijn wantrouwen in België’. ‘Verwerpelijk en onverantwoord. Echt degoutant’, zegt ze. Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) roept dan weer op om de corona-app wel te installeren. ‘100% veilig en privacy gegarandeerd.’

Coronalert wordt op dit moment door een miljoen Belgen gebruikt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig