De Croo dient begroting pas eind deze maand in
Premier De Croo Foto: BELGA

België zal pas tegen 30 oktober zijn finaal begrotingsplan indienen bij de Europese Commissie, werd bevestigd aan onze redactie. Normaal gezien ligt de deadline op 15 oktober, maar omdat de regering pas op 1 oktober de eed aflegde, mag ze van Europa gebruikmaken van de mogelijkheid om dat iets later te doen.

Dat werd dinsdag vernomen bij de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open VLD). De Europese regels schrijven immers voor dat lidstaten tot een maand na de deadline van 15 oktober aanpassingen aan hun begrotingsplannen kunnen indienen.

Omdat de nieuwe federale regering pas op 1 oktober de eed aflegde, werd met de Europese Commissie afgestemd dat België van deze mogelijkheid gebruik zal maken. Dit moet ook alle deelstaten toelaten de opmaak van hun eigen begrotingsplannen af te ronden, voegt het kabinet-De Croo eraan toe.

‘De afspraak met de Europese Commissie laat toe om alle beslissingen genomen bij de vorming van de nieuwe federale regering correct en nauwgezet om te zetten in begrotingsnotificaties. Grondig werk is in deze beter dan haastwerk’, luidt het nog.

Het wordt meteen ook de eerste volwaardige begroting die België indient sinds oktober 2018. Die werd niet uitgevoerd door de val van de regering-Michel over het Marrakechpact.