Ronde van Vlaanderen ‘limited edition’ voorgesteld: zonder publiek bij hellingen, kasseistroken of aankomst, politie zal “streng optreden”
Foto: BELGA

Te midden van de stijgende coronacijfers heeft organisator Flanders Classics een “limited edition” van de Ronde van Vlaanderen voorgesteld voor komende zondag: veiligheid staat voorop. Aan de start en aankomst maar ook op alle hellingen en kasseistroken is een publieksverbod van kracht. Langs het volledige parcours geldt een mondmaskerplicht en moeten uiteraard ook de algemene coronamaatregelen zoals social distancing en de bubbel van vier nageleefd worden. De politie kondigt alvast aan streng te zullen optreden.

De coronaproof-editie van de Ronde van Vlaanderen werd dinsdagochtend voorgesteld op een persconferentie van Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Zij noemde het een limited edition, “in de letterlijke én figuurlijke zin van het woord”.

22 veiligheidszones

“Deze Ronde wordt een editie met beperkingen, maar ook een unieke editie die we ons nog lang zullen herinneren omdat we ze allemaal van thuis zullen beleven”, bleef de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter positief . “Ik ben enerzijds blij dat de Ronde toch zal gereden worden, maar anderzijds wordt het door corona een Ronde zonder publiek en dat is niet fijn. Bij vorige edities werden langs het parcours veiligheidszones gecreëerd om aan crowdmanagement te doen. Deze zones worden nu gebruikt om het tegenovergestelde doel te bereiken: het publiek van het parcours weghouden.”

“Langs het parcours zijn 22 veiligheidszones in het leven geroepen. In die zones geldt een algemeen publieksverbod. Op die manier is publiek niet toegelaten aan de start en aankomst en evenmin op alle hellingen en langs alle kasseistroken. Langs het volledige parcours geldt een mondmaskerplicht gedurende een uur voor en een uur na de doortocht van de wedstrijd.”

Uitzondering voor cafés

De meeste veiligheidszones liggen in de Vlaamse Ardennen, het hart van de Ronde van Vlaanderen. Cafés in deze zones mogen onder strikte voorwaarden wel openen en ook klanten ontvangen. Klanten moeten wel reserveren en krijgen dan een polsbandje.

“Ook in Oudenaarde zal de Ronde niet het vertrouwde volksfeest worden”, onderstreept de Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD). “De aankomstzone in de Minderbroedersstraat wordt volledig afgesloten en het rennersdorp wordt aan het oog van de supporters onttrokken. Eigenlijk kan je in Oudenaarde, en bij uitbreiding langs het volledige parcours van de Ronde, niets komen doen.”

Streng optreden van politie

De boodschap is duidelijk: beleef de koers thuis voor de tv of radio, en doe dat met je gezin of mensen waarmee je onder hetzelfde dak woont. Gouverneur Carina Van Cauter roept ook op om thuis zeker geen privébijeenkomsten te organiseren. “Wie meent geen gevolg te moeten geven aan de oproepen en strikte veiligheidsmaatregelen, zal geverbaliseerd worden”, waarschuwt hoofdcommissaris Dominique Van Den Eeckhaut van de federale politie. “Overtredingen kunnen gaan van een minnelijke schikking van 250 euro tot zelfs correctionele vervolging. We doen een beroep op het gezond verstand, de burgerzin en de solidariteit van iedereen”.

Examen

Organisator Flanders Classics zorgde voor de campagne “Op afstand beleef je meer” en tijdens de koers wordt gewerkt met informatieborden met daarop de belangrijkste maatregelen. CEO Tomas Van Den Spiegel: “We werken al maanden nauw samen met de autoriteiten om alles zo veilig mogelijk te kunnen organiseren. Nu al is zeker dat ook het wielervoorjaar 2021 door corona zal gehypothekeerd zijn. Zondag is ons examen om ook volgend jaar de Ronde van Vlaanderen te kunnen en mogen organiseren”.