Chaos compleet in Giro: Mitchelton-Scott én Jumbo-Visma trekken zich terug na positieve tests
Foto: Photo News

Corona heeft voor chaos gezorgd in de Giro. Uit de meest recente testresultaten bleek dat Steven Kruijswijk van Team Jumbo-Visma, één van de kandidaten voor de eindzege, net zoals liefst vier stafleden van wielerteam Mitchelton-Scott, positief bevonden werden op Covid-19. Daarop besloten beide teams zich terug te trekken uit de race.

“Wij willen onze verantwoordelijkheid opnemen tegenover renners en staf, het peloton en de organisatie en trekken ons daarom terug uit de Giro”, klinkt het dinsdagochtend in een statement van manager Brent Copeland op de website van Mitchelton-Scott. “Gelukkig zijn zij die besmet zijn enkel asymptomatisch, of hebben ze slechts last van milde symptomen. Voor ons staat de gezondheid van onze renners en staf echter centraal. Nu proberen we hen veilig te vervoeren naar een plaats waar ze hun quarantaineperiode comfortabel zullen kunnen uitzitten.” Vorige week had met kopman Simon Yates al een renner van Mitchelton-Scott positief getest.

Uit de meest recente resultaten blijkt dat nu nog eens twee andere renners positief hebben getest. Eén van die twee is Steven Kruijswijk van Team-Jumbo-Visma, één van de favorieten voor de eindzege. “Ik voel me gewoon fit. Ik kan het dan ook niet bevatten dat ik het heb opgelopen”, aldus een aangeslagen Kruijswijk. “Het is een heel grote teleurstelling om dit nieuws te krijgen. Binnen de ploeg nemen we veel maatregelen en het is jammer dat ik op deze manier de Giro moet verlaten”, zegt hij. Kruijswijk stond elfde in het klassement. Vorig jaar werd hij derde in de Tour.

Ploegleider Jumbo-Visma: “Doorgaan had waarschijnlijk weer positieve gevallen opgeleverd”

Later op de dag besliste het wielerteam dan maar helemaal de handdoek te gooien zonder zijn kopman. “Het meest verantwoorde met het oog op de gezondheid van onze renners en onze staf”, vindt ploegleider Addy Engels. Het nieuws over de positieve test van Kruijswijk rolde in de nacht van maandag op dinsdag binnen bij Team Jumbo-Visma. “Toen gingen de dingen aan het rollen. Het was een rollercoaster tot nu. Daarom was het zo’n late beslissing. Die neem je niet zomaar. Dit werd beslist samen met het management, rekening houdend met de meningen van renners, staf en wijzelf”, aldus Engels.

Chaos compleet in Giro: Mitchelton-Scott én Jumbo-Visma trekken zich terug na positieve tests
Addy Engels op een archieffoto. Foto: Photo News

“Het was in onze opinie het meest verantwoorde om te doen na het positief geval in onze ploeg, want we zijn allemaal close met hem (Kruijswijk, red.) geweest. Rekening houdende ook met wat binnen Mitchelton-Scott is gebeurd, waar het begon met één geval en er nu opnieuw vier zijn. Daarom hebben we beslist om de meest verantwoorde beslissing te nemen, met het oog op de gezondheid van onze renners en onze staf.”

“Ons terugtrekken uit een wedstrijd als de Giro, dat is een grote beslissing. Maar we denken ook dat dit in het belang is van de wedstrijd zelf. De renners hebben nauw contact gehad met ‘Stevie’. Nu blijven doorgaan, kan waarschijnlijk weer enkele positieve gevallen opleveren. Dit is dus het veiligste, niet enkel voor ons als team, maar ook voor het peloton en voor de voortzetting van deze Giro.”

Sunweb gaat ondanks positieve test van Matthews wel door

De andere renner die positief testte, is sprinter Michael Matthews van Team Sunweb. Sunweb legt uit dat de 30-jarige Matthews zijn positieve controle maandag aflegde op de rustdag. “Hij is momenteel asymptomatisch, voelt zich gezond en nadat hij vanmorgen de resultaten kreeg, vertoeft hij nu in quarantaine”, luidt het. “Alle andere renners en staf leverden een negatieve test in, geen andere teamleden vertonen symptomen van covid-19.”

Sunweb gaat voorlopig wel nog van start en laat weten dat iedereen binnen de bubbel strikt wordt opgevolgd. Het team legde eerder Tiesj Benoot startverbod op in Gent-Wevelgem omdat hij tijdens een uitzending van Extra Time Koers in dezelfde ruimte zat als Jan Bakelants, die nadien positief testte. Ook AG2R-La Mondiale en Team Ineos Grenadiers zitten allebei met een coronageval bij één van hun stafleden.

Chaos compleet in Giro: Mitchelton-Scott én Jumbo-Visma trekken zich terug na positieve tests
Foto: Photo News

Organisator Mauro Vegni: “De intentie is om Milaan te bereiken”

De Ronde van Italië werd dinsdagvoormiddag dus op zijn kop gezet. Giro-organisator Mauro Vegni van RCS Sport mikt echter nog steeds op het bereiken van Milaan, waar op zondag 25 oktober de slottijdrit zou moeten worden afgewerkt. Dat vertelde Vegni dinsdag voor de start van de tiende rit aan de Italiaanse media: “De intentie is om Milaan te bereiken. Dat is het doel. Ten koste van alles, behalve natuurlijk gezondheidsproblemen.”

Vegni benadrukte dat sinds de Girostart op Sicilië al 1500 coronatests werden uitgevoerd. “De ploegen waar er nu positieve gevallen zijn, blijven getest worden tot de volgende rustdag (waarop de hele karavaan opnieuw een PCR-test zal ondergaan, red.). We zijn natuurlijk verontrust dat in die ploegen er nog positieve gevallen kunnen opduiken, daarom doen we bijkomende tests, los van het UCI-protocol. Meer doen is onmogelijk.”

Vraag is hoe de verschillende positieve gevallen zijn ontstaan. Bij het getroffen Mitchelton-Scott verdween Simon Yates zaterdag al uit de Giro door een positieve test. Maar er zijn ook enkele meldingen van renners die de eetruimte in hun hotel moesten delen met andere gasten. “We willen de hele Giro-karavaan er bewust van maken om ‘s avonds geen vrienden of externen te ontmoeten in het hotel”, zegt Vegni er zelf over.