Een Japanse toerist die door de coronamaatregelen al bijna zeven maanden vastzit in Peru is bij hoge uitzondering toegelaten tot Machu Picchu. De populaire attractie is gesloten voor toeristen maar werd speciaal voor Jesse Takayama eenmalig opengesteld.

Takayama had al in maart een toegangskaartje bemachtigd. Hij had maar een paar dagen in Peru willen blijven, maar toen sloot het land zijn grenzen en moest hij zijn plannen grondig herzien. 

Takayama mocht na het lange wachten onder begeleiding van het hoofd van het park de ruïnes van de Incastad bewonderen. ‘Dit is zo fantastisch. Bedankt’, zegt hij in een video die op de top van de Machu Picchu-berg werd opgenomen, en verspreid door de lokale dienst voor toerisme.

De attractie gaat volgende maand weer open voor toeristen uit binnen- en buitenland, zei de minister, zonder een specifieke datum te noemen. Dan wordt 30 procent van het normale maximum van 675 mensen per dag toegelaten tot het Unesco-erfgoed. ‘We zitten nog midden in een pandemie’ aldus Neyra. ‘Het zal met alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen gebeuren.’

Peru is één van de landen die het zwaarst getroffen is door de coronacrisis. Er zijn al meer dan 850.000 besmettingen bevestigd, en er vielen meer dan 33.000 doden. Daarmee staat het in de top 10 van de lijst van landen met meest slachtoffers. In het land wonen zo’n 32 miljoen mensen. 
wle