Europese cinema’s boos op Disney over ‘Soul’
Foto: Pixar

‘Visueel verrukkelijk, vaak heel grappig en echt diep: dit is een film die schreeuwt om het grote scherm.’ De Angelsaksische pers is laaiend enthousiast over Soul van Pixar, de animatiestudio van Disney achter ‘Up’, ‘Toy story’ en ‘Inside out’. Alleen: de film zien op het grote scherm is slechts weinigen gegeven.

De Belg heeft één kans: de uitverkochte première op het 47ste Film Fest Gent is meteen ook de dernière. Het festival besloot de slotfilm te behouden, ook al brengt Disney de film niet meer naar de bioscoop. De film zal pas rond kerst verschijnen op Disney+, het online platform.

De Europese cinema’s reageren ‘gechoqueerd en verbolgen’ bij monde van hun vereniging Unic. ‘Beslissingen om titels uit te stellen en cinema’s links te laten liggen zijn extreem ontgoochelend en verontrustend en stellen alleen de dag uit dat de hele industrie deze crisis achter zich laat.’

Sinds Tenet kwam er geen enkele grote Hollywoodfilm meer uit. James Bond verhuisde zelfs twee keer van datum. Dat legt meteen ook de grote afhankelijkheid bloot van de Europese cinema’s van spul uit Hollywood. In Frankrijk, dat wel een sterke eigen productie heeft, houden de cinema’s het hoofd boven water met steun van de overheid én met lokale hits.

‘Tegen de tijd dat sommige studio’s beslissen dat het moment rijp is om hun films uit te brengen, zou het wel eens te laat kunnen zijn voor heel wat Europese cinema’s.’