Op dit moment circuleert er in België nog geen griepvirus. Wie zich grieperig voelt zal dus geen griep hebben, maar moet wel rekening houden met een mogelijke besmetting met covid-19. De symptomen van beide virussen lijken immers sterk op elkaar.

Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in de marge van de publicatie van de dagelijkse coronacijfers. ‘Jammer genoeg lijken de symptomen vaak op die van verkoudheid of griep’. zegt hij. ‘Op dit moment circuleert er geen griepvirus in ons land, en weinig andere virussen. De kans dat uw symptomen dus te wijten zijn aan het coronavirus, is dus reëel.’

Bij sommige symptomen is de kans zo groot dat er van corona sprake is, dat wie ook maar één van deze klachten vertoont direct de huisarts moet waarschuwen. Het gaat om bijvoorbeeld het plots verlies van geur en smaak. ‘Dat is heel typisch, maar komt niet altijd voor. Het is vaak een van de eerste klachten die men ontwikkelt: bijvoorbeeld dat je ’s morgens opstaat en de koffie niet ruikt. Deze klachten komen vaker bij jongeren voor’. Ook een snel opkomende, droge hoest volstaat als alarmbel. Kortademigheid en plotse pijn aan de borst zijn eveneens sterke indicatoren van besmetting.

Voor ‘minder specifieke klachten’ moet u er twee hebben voordat er voldoende reden is om de dokter in te schakelen. ‘Koorts kan bijvoorbeeld wijzen op covid-19, maar komt ook voor bij veel andere aandoeningen.’ Ook andere typische griepsymptomen vallen hieronder: plots opzettende spierpijn, zware vermoeidheid, gebrek aan eetlust, hoofdpijn, diarree, keelpijn of zelfs een snotneus.

Als iemand ‘enkel en alleen’ een snotneus of keelpijn heeft, is het volgens Van Gucht ‘weinig waarschijnlijk’ dat het om corona gaat. ‘Een snotneus alleen is meestal geen teken van covid’. Bij twee of meer klachten, bijvoorbeeld een snotneus én keelpijn, is er toch ‘reden om ongerust te zijn’. ‘Blijf thuis en raadpleeg een arts om een test aan te vragen’.

Voor sommige bevolkingsgroepen zijn er nog specifieke kenmerken, stelt Van Gucht. Bij ouderen kan ‘plotse verwardheid’ of ‘een plotse val’ ook wijzen op besmetting met het virus. Bij mensen met een longaandoening kunnen de bestaande symptomen verergeren. Hetzelfde kan gebeuren bij wie lijdt aan chronische astma of een chronische hoest.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in