Veilingtheorie wint de Nobelprijs Economie
Foto: AFP

De Nobelprijs voor Economie is toegekend aan Paul Milgrom en Robert Wilson, voor hun inzichten rond veilingen. Dat heeft de Zweedse centrale bank maandag bekendgemaakt.

De Amerikaanse economen Paul R. Milgrom en Robert B. Wilson zijn de winnaars van de 51ste Nobelprijs voor Economie, ‘voor het verbeteren van de veilingtheorie en het uitvinden van nieuwe veilingkaders’.

‘Veilingen zijn overal en hebben een impact op ons dagelijkse leven. Mensen gebruiken veilingen continu op het internet om te kopen en verkopen, elektriciteitsprijzen worden vastgelegd door veilingen enzovoort’, klonk het in Stockholm.

‘Maar verschillende veilingen hebben verschillende doelen. Het werk van Milgrom en Wilson heeft ons toegelaten om betere veilingen op poten te zetten, en zelfs nieuwe formats te ontwikkelen. Ze zijn een prachtig voorbeeld van hoe basisonderzoek kan leiden tot uitvindingen die de hele gemeenschap ten goede komen’, klonk het nog.

Beide economen zijn verbonden aan de universiteit van Stanford, in Californië. Wilson toonde in zijn onderzoek aan waarom rationele bieders steeds minder bieden dan de eigen geschatte waarde, omdat ze ongerust zijn over ‘de vloek van het winnende bod’, dat het fenomeen beschrijft dat je meer betaalt dan wat iets waard is. Milgrom onderzocht op zijn beurt biedingsstrategieën.

Wilson bedankte de Zweedse centrale bank via telefoonverbinding. Gevraagd wat het laatste was dat hijzelf kocht via een veiling, antwoordde hij vanuit zijn woning in Californië ‘skilaarzen, via Ebay’.

De prijs is tien miljoen Zweedse kroon waard, ongeveer 950.000 euro. Maar Wilson heeft nog niet meteen een idee hoe hij zijn deel gaat spenderen. ‘Door de pandemie heb ik niet veel opties. Ik kan momenteel niet gaan reizen, dus ik denk dat ik het zal sparen voor mijn vrouw en kinderen’, aldus de econoom.

Geen galadiner

De Nobelprijs voor de Economie is de laatste van zes Nobelprijzen die dit jaar werden toegekend. Het traditionele galadiner in december waarop de prijzen worden uitgereikt, werd geannuleerd door de coronapandemie. De uitreiking zal digitaal plaatsvinden.

Officieel geldt de bekroning voor Economie niet als een Nobelprijs. De prijs gaat niet terug tot het testament van Alfred Nobel, maar werd door de Zweedse centrale bank voor het eerst toegekend in 1969. Vandaar de officiële naam: ‘Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economische wetenschappen ter nagedachtenis van Alfred Nobel’.