Als de stijging van het aantal coronabesmettingen zich in het huidige tempo verderzet, dan zullen we deze week al dagen met 10.000 nieuwe gevallen per dag bereiken. Dat vreest het crisiscentrum. Momenteel verdubbelt het aantal besmettingen al om de acht dagen.

Dat meldt het Crisiscentrum op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen. Steven Van Gucht, woordvoerder van het crisiscentrum, noemt de stijging ‘onrustwekkend’. Het virus wint in alle provincies en leeftijdsgroepen aan kracht. Van Gucht wijst erop dat Brussel het voornaamste brandpunt blijft, maar ook in stad Antwerpen is er een sterke stijging merkbaar.

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt dag na dag, zij het nog iets minder snel dan het aantal besmettingen. Het crisiscentrum ziet momenteel een verdubbeling om de 10 dagen. Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg verdubbelt om de 18 dagen. Er liggen nu meer dan 200 patiënten op die afdelingen.

Tegen eind deze maand kunnen dat er 500 zijn, wat het maximum is bij fase 1a. In november zou dat kunnen stijgen tot 1.000. ‘We zijn dan niet ver meer verwijderd van de piek tijdens de eerste golf’, zegt Van Gucht.

Hij roept daarom op om het aantal contacten te beperken. ‘Daarmee kunnen we het verschil maken tussen een heel hoge piek, en een afgeplatte curve’. Hij stelt ook dat de overheid ‘al heel wat maatregelen’ heeft genomen, ‘en indien nodig nog meer maatregelen kan nemen’.

Nieuw dagrecord

De coronacijfers blijven verder stijgen in ons land, blijkt uit de cijfers die Sciensano dagelijks vrijgeeft. Er worden dagelijks gemiddeld meer dan 4.000 besmettingen geregistreerd, meer dan 125 mensen opgenomen in het ziekenhuis en zo’n 16 sterfgevallen gemeld. Woensdag 7 oktober waren er 6.505 positieve tests wat een record is. Sinds het begin van de epidemie zijn al 162.258 mensen besmet geraakt.

In onderstaande video brengt UGent-onderzoeker Bart Mesuere de verspreiding van het virus in ons land sinds september in kaart.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig