Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen ziet recordreeks na 125 partijen eindigen
Foto: BELGAIMAGE

Na een recordreeks van 125 wedstrijden zonder nederlaag weet de Noorse wereldkampioen schaken Magnus Carlsen opnieuw wat verliezen is. Op het Norway Chess in Stavanger - het eerste fysieke toptoernooi na maanden onderbreking door de coronapandemie - gaf hij zaterdag op in de partij tegen de Pool Jan-Krzysztof Duda.

De 29-jarige Carlsen is al sinds 2013 de onbetwiste wereldkampioen. Zijn laatste nederlaag dateerde van 31 juli 2018 tegen de Azerbeidzjaanse grootmeester Shakhriyar Mamedyarov. Sindsdien bleef hij in 125 klassieke partijen (44 zeges, 81 onbeslist) ongeslagen. Klassieke partijen zijn wedstrijden die gespeeld worden aan het traditionele, langzame tempo.

Maar op het Norway Chess, het eerste fysieke toernooi na maanden onderbreking door de coronapandemie, botste Carlsen op de Pool Duda, ‘s werelds nummer vijftien. “Dit is een enorme ontgoocheling. Er zijn geen excuses voor”, zei Carlsen, wiens nederlaag te wijten was aan enkele kleine foutjes.

Duda was dan weer in de wolken. “Ik ben uiteraard enorm gelukkig”, reageerde hij. “Ik had niet verwacht deze partij te winnen”, aldus de 22-jarige Pool.