15-jarige ‘millennial’ zalig verklaard door paus Franciscus
Foto: Photo News

Paus Franciscus heeft zaterdag de overleden Italiaanse adolescent Carlo Acutis zalig verklaard. Acutis, een diepgelovige jongen die bedreven was met computers, wordt zo de eerste ‘millennial’ die de eer te beurt valt.

Acutis werd in 1991 geboren in Londen en stierf in 2006 aan leukemie. Twee jaar geleden kreeg hij al de status van eerbiedwaardige. Paus Franciscus oordeelde in februari dat Carlo Acutis vanuit zijn graf een wonder had verricht. Een Braziliaans kind genas in 2013 op miraculeuze wijze van een dodelijke alvleesklierziekte nadat hij had gebeden tot Carlo Acutis.

Lees ook:Amper 15 en toch al zalig

De erkenning opende de deur naar de zaligverklaring van Acutis. Paus Franciscus had de diepreligieuze jongen eerder al aangehaald als een voorbeeld voor de jeugd.

Sinds de Wereldjongerendagen in Rio in 2013 stond Acutis bij de talrijke Braziliaanse gelovige jeugd al bekend als ‘de cyber-apostel’. Hij was nauwelijks tien toen hij programma’s schreef en sites ontwierp. Op zijn elfde begon hij aan een webencyclopedie van katholieke wonderen van overal in de wereld.

Volgens waarnemers richt paus Franciscus zich met de zaligverklaring opnieuw tot de jeugd, die hij in het verleden al meermaals waarschuwde voor de gevaren van het internet en fake news.

De zaligverklaring van Acutis was reeds in juni gepland, maar moest uitgesteld worden als gevolg van de coronapandemie.