Aantal besmettingen en opnames blijft stijgen: ‘Het gaat echt niet goed’
Foto: BELGA

Tussen 1 en 7 oktober zijn in België gemiddeld 3.749 nieuwe coronabesmettingen per dag bevestigd. Dat is een stijging met 89 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. Volgens de coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is België, op Tsjechië, na het slechts scorende land in Europa.

Volgens het dashboard van Sciensano zijn woensdag 7 oktober 6.083 besmettingen vastgesteld.

De stijgende tendens in het aantal coronabesmettingen blijft zich dus doorzetten. Zaterdag was nog sprake van een stijging met 80 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. Sinds het begin van de epidemie zijn al 156.931 mensen in ons land besmet geraakt.

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft toenemen. In de ziekenhuizen zijn de voorbije week gemiddeld elke dag 119 mensen opgenomen, een stijging met 66,7 procent. Er liggen momenteel 1.257 mensen in het ziekenhuis, onder wie 226 op intensieve zorg.

Tussen 1 en 7 oktober zijn gemiddeld 15,4 mensen per dag overleden aan de gevolgen van een besmetting. Intussen zijn al 10.175 mensen gestorven aan covid-19.

‘Het gaat echt niet goed’

Infectiologe Erika Vlieghe zegt in ‘De zevende dag’ dat de cijfers de afgelopen dag hard gaan. ‘De curve heeft een exponentieel karakter gekregen’, zegt ze. ‘We moeten het niet dramatiseren. De cijfers zijn angstaanjagend op zichzelf. Je moet de dingen zeggen zoals ze zijn: het gaat echt niet goed.’

Het verschil met maart is volgens haar dat er nu veel meer buffers zijn. Daarom gaat de stijging trager.

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt op Twitter dat België stilaan ‘naar de wereldtop gaat qua aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners’. ‘Volg alle maatregelen en beperk je sociale contacten’, roept hij op. ‘We doen dat onvoldoende goed, mensen!’

Enkel Tsjechië doet slechter

Volgens de coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) geeft dag na dag een somberder beeld van de pandemie in Europa. Volgens die kaart is België op Tsjechië na het slechts scorende land in Europa.

De zestien Europese landen die volgens de coronakaart rood kleuren zijn Tsjechie, België, Nederland, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Slovakije, Luxemburg, Roemenië, Malta, Slovenië, Ierland, Oostenrijk, Hongarije en Portugal.