Trump ‘niet langer besmettelijk’
Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump wordt niet langer beschouwd als iemand die anderen kan besmetten met het coronavirus. Dat heeft zijn arts Sean Conley meegedeeld. Trump testte negen dagen geleden positief.

‘Ik ben blij vanavond aan te kondigen (...) dat de president gelet op de huidige erkende standaarden niet langer een overdrachtsrisico voor anderen vormt’, zei Conley in een mededeling.

De arts van Trump deelde mee dat Trump aan alle criteria van de CDC voldoet om zijn quarantaine op een veilige manier stop te zetten. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn het belangrijkste Amerikaanse federale agentschap op het vlak van gezondheidszorg.

Volgens de mededeling van Conley hebben tests uitgewezen dat ‘er geen aanwijzingen van actieve vermenigvuldiging van het virus meer zijn’ en dat de virale lading bij Trump vermindert. De president heeft geen koorts en de symptomen zijn verbeterd, voegde hij eraan toe.

Speech Witte Huis

Trump, die na zijn besmetting drie dagen in het ziekenhuis verbleef, hield zaterdag vanop het balkon van het Witte Huis een toespraak voor honderden aanhangers. Hij zei daar dat hij zich goed voelde en geen medicatie tegen covid-19 meer nam. De bijeenkomst deed kritiek oplaaien, omdat het niet duidelijk was of de president nog besmettelijk was na zijn verblijf in het ziekenhuis. De president testte negen dagen geleden positief. In de mededeling staat niet of Trump negatief heeft getest.

De bijeenkomst wordt gezien als een nieuwe start voor de verkiezingscampagne van Trump. In de laatste rechte lijn naar de presidentsverkiezingen van 3 november trekt hij vanaf volgende week opnieuw op campagne. Het ritme oogt intens, met tussenstops in Florida op maandag, Pennsylvania op dinsdag en Iowa op woensdag.