Dani Sordo blijft aan de leiding, Thierry Neuville zakt naar derde plaats in Rally van Sardinië
Foto: AFP

Na afloop van de tweede wedstrijddag in de Rally van Sardinië blijft Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) aan de leiding. De Spanjaard heeft 27.4 seconden voorsprong op Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) die in de slotrit van de tweede wedstrijddag over Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) naar de tweede plaats is gewipt. Neuville gleed in de slotrit van zaterdag tegen een hooibaal en volgt als derde op 28.9 seconden van leider Sordo en op anderhalve seconde van de tweede plaats van Sébastien Ogier.

Ook na afloop van de tweede wedstrijddag blijft Dani Sordo, die vorig jaar deze wedstrijd won, aan de leiding. In vergelijking met vrijdag kon hij ditmaal niet domineren. Dat was wel het geval voor Ogier die vier ritten won terwijl Sordo er maar één kon winnen. Maar over de 101.69 competitieve kilometers die op zaterdag gereden werden moest Sordo in totaal slechts 8.6 seconden prijsgeven ten opzichte van de Fransman. Op zondag zijn er nog vier ritten gepland goed voor 41.9 km.

Neuville verloor zaterdagnamiddag één plaats in de stand en daar zit, behalve een schuiver, de bandenkeuze wellicht voor iets tussen. In vergelijking met de Toyota’s bonden de Hyundai’s zachte rubbers aan. De bandenslijtage tussen beide merken was opmerkelijk. Behalve de snelheid is dat ook wellicht de reden waarom Neuville op het einde van de rit tegen een hooibaal gleed en er wat tijd verloor. “Ik schat dat ik daar anderhalve seconde laat liggen. Zoiets gebeurt wanneer je voluit aan het aanvallen bent. De Toyota’s waren deze namiddag sneller dan wij. Mogelijk zit de bandenkeuze daar voor iets tussen”, zei Neuville aan de finish.

Dani Sordo blijft aan de leiding, Thierry Neuville zakt naar derde plaats in Rally van Sardinië
Foto: Photo News

Wil Neuville zijn kansen op de wereldtitel gaaf houden, dan moet hij meer punten zien te scoren dan zijn rechtstreekse tegenstanders. Met nog vier ritten te rijden op zondag wordt het ook interessant of het team al dan niet teamorders zal toepassen als Neuville naar een tweede plaats zou opschuiven.

WK-leider Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) is voorlopig vierde, wereldkampioen Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) zesde. Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) ging zaterdagochtend van de baan en moest opgeven waardoor zijn kansen op de wereldtitel flink geslonken zijn.

Neuville: “Er kunnen teamorders komen”

Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul sluiten de tweede wedstrijddag van de Rally van Sardinië af als derde. Op zondag kan alles nog: de zege, al dan niet met een tactische ingreep van Hyundai, de tweede of de derde plaats. Neuville is vastbesloten om zondag aan te vallen en geeft toe dat wanneer hij zou opschuiven naar de tweede plaats er teamorders komen.

Dani Sordo blijft aan de leiding, Thierry Neuville zakt naar derde plaats in Rally van Sardinië
Foto: EPA-EFE

Op vrijdag sloeg de motor Neuville’s Hyundai tot twee keer af. Zaterdagnamiddag was er een mindere bandenkeuze en gleed Neuville tegen een hooibaal. Maar ondanks dat alles blijft Neuville gemotiveerd en vastbesloten om ook morgen aan te vallen. Onze landgenoot heeft ook geen andere keuze wil hij tot het einde meedoen voor de wereldtitel. In 2018 won Neuville de Rally van Sardinië met 0.7 seconde voorsprong op Ogier. Hij begon toen met 0.8 seconde achtsterstand aan de powerstage. Een soortgelijke secondenstrijd is ook zondag nog mogelijk.

“Jammer van dat foutje op het einde van de slotrit. Dat kost me de tweede plaats”, legde Thierry Neuville uit. “Maar de kloof is zo klein. Morgen kan alles nog gebeuren. We strijden ook nog op twee fronten: voor de rijderstitel en voor de constructeurstitel. Het zijn twee doelen. Morgen wordt een interessante dag. Of er teamorders zijn? Dat moet je mijn baas vragen. Maar het is wel zo dat Dani op dit moment niet strijdt voor de wereldtitel. Ook al verdient hij deze rally te winnen, wij strijden voor de titel en dus is het antwoord op de vraag of er teamorders komen als ik opschuif naar de tweede plaats heel simpel: ja!”