Trump echoot complottheorie: ‘Californië heeft watertekort omdat het visjes wil redden’
Foto: AFP

President Trump heeft tijdens een interview met Fox News een bizar betoog gehouden. ‘En Californië, die zullen water moeten rantsoeneren’, zei hij plots.

‘En weet je waarom ze dat moeten doen’, zei Trump, ‘Omdat ze miljoenen liters water in zee sturen om zorg te dragen voor bepaalde kleine visjes die het niet al te best doen zonder water. Maar het is zeer triest dat dit gebeurt.’

De verwarrende monoloog volgde op een vraag van Fox-anker Sean Hannity over The Green New Deal. Laatstgenoemde deal is een set maatregelen en wetten op initiatief van de Democraten om de Amerikaanse economie te verduurzamen en te vergroenen. De monoloog van Trump is te linken aan The Green New Deal, maar die deed toch aardig wat wenkbrauwen fronsen. Daarnaast hoestte de president regelmatig tijdens het interview en klonk hij vermoeid. Zelf verklaarde hij dat hij zich goed voelt.

Trump echoot complottheorie: ‘Californië heeft watertekort omdat het visjes wil redden’
Het veelbesproken visje Foto: rr

Het ziet ernaar uit dat Trump verwijst naar programma ter bescherming van de vissoort Hypomesus transpacificus - een type spiering dat enkel in de delta van de Sacramento–San Joaquin-rivier leeft. Door de jarenlange droogte dreigde het leefgebied van de vissen droog te komen staan. Om die reden hebben de Democraten in Californië een programma op poten gezet dat water in het leefgebied van de vissen te pompen om ze van de uitroeiing te redden.

Programma is geen succes, maar ...

Intussen hebben Trump en zijn administratie hebben dat programma grotendeels afgebouwd om meer grondwater naar de landbouw te laten gaan. Binnen die Californische landbouwkringen bevinden zich dan ook de meest fervente aanhangers van de president.

The Wall Street Journal becijferde in 2015 dat toen al meer dan 5 biljoen liter in de delta gepompt werd op acht jaar tijd. Tijdens zijn campagne beweerde Trump dat er van een droogte geen sprake kon zijn en dat het programma dat ‘water in zee pompt’ de landbouwers schade toebracht.

Die gedachte haalde Trump schijnbaar bij complotdenker Alex Jones. Jones heeft in het verleden al meermaals valselijk beweerd dat de droogte in Californië het resultaat is van beleid van het Environmental Protection Agency. Laatstgenoemde is al meerdere malen gefactcheckt en bevat geen enkele grond van waarheid.

Wel staat vast dat het programma niet bepaald een succes was: de populatie groeide vrijwel niet en de visjes zijn nog steeds ernstig bedreigd, maar in vergelijking met het waterverbruik van de landbouwindustrie in de staat, is het programma klein bier. Slate becijferde dat die 5 biljoen liter op acht jaar tijd overeenstemt met het waterverbruik van de Californische amandelproductie op één jaar tijd.