Rolstoeltennisser Joachim Gérard verliest finale op Roland Garros na spannende driesetter
Foto: AP

Rolstoeltennisser Joachim Gérard (ITF 4) is er zaterdag niet in geslaagd Roland Garros op zijn naam te schrijven. Hij verloor in de finale van de Brit Alfie Hewett (ITF 3). Na twee uur en 36 minuten stond de 6-4, 4-6 en 6-3 eindstand op het bord van Court Suzanne Lenglen.

Voor de 31-jarige Gérard was het zijn eerste grandslamfinale in het enkelspel. In de halve finale had de Brusselaar gestunt met een overwinning tegen de Japanner Shingo Kunieda, nummer een van de wereld en zevenvoudig winnaar in Parijs.

De 22-jarige Hewett pakt zijn tweede titel op Roland Garros. Hij won het Franse graveltoernooi een eerste keer in 2017. In de halve eindstrijd schakelde Hewett de Argentijnse titelverdediger Gustavo Fernandez (ITF 2) uit.

Rolstoeltennisser Joachim Gérard verliest finale op Roland Garros na spannende driesetter
Foto: AP

Joachim Gérard won de voorbije vijf jaar vier keer de Masters maar op een grandslamtitel (in het enkel) blijft het wachten. Tot deze week had hij in Parijs nog nooit een wedstrijd gewonnen in het enkelspel.

In het dubbel was Gérard wel al vier de beste op een grandslam (Australian Open 2017 en 2019, Roland Garros 2014 en Wimbledon 2019).

Gerard: “Ik heb Hewett de genadeslag niet kunnen toedienen”

Rolstoeltennisser Joachim Gerard (ITF 4) was zaterdag teleurgesteld na afloop van zijn verloren finale in het enkelspel op Roland Garros. De 31-jarige Brusselaar kon zijn eerste titel pakken, maar verloor in drie sets (6-4, 4-6 en 6-3) van de 22-jarige Brit Alfie Hewett (ITF 3), die het toernooi ook al won in 2017. Gérard was vooral teleurgesteld omdat hij lange tijd leidde in de derde set.

“Dit is een grote ontgoocheling”, reageerde hij bij Belga. “Dat overheerst nu, ook al ben ik heel blij met mijn toernooi. Ik was in het begin van de derde set de betere, speelde het meest solide, maar ik kon het niet volhouden. Ik heb hem de genadeslag niet kunnen toedienen. Op het einde verloor ik het goede gevoel. Niets lukte meer en dat mag niet gebeuren op dit niveau. De match was vervolgens snel gedaan. Er stond veel spanning op deze match en die kon ik niet loslaten. Hewett heeft uiteindelijk minder fouten gemaakt en heeft meer initiatief getoond. Dat is de reden waarom hij heeft gewonnen.”

Ondanks de verloren finale was Gérard terecht trots op zijn parcours in Parijs. Bij zijn vier vorige deelnames kon hij nooit een wedstrijd winnen op Roland Garros. “Als je me op voorhand had verteld dat ik de finale zou spelen na Kunieda te hebben geklopt, ik zou je niet geloofd hebben. De balans is dus zeker positief. Ik wist dat ik ook op gravel goede wedstrijden kon spelen en dichtbij een grandslamzege kon komen. Het is net niet gelukt, maar al het werk van de voorbije maanden met mijn coach Damien Martinquet heeft toch iets opgeleverd. Ik heb deze week veel geleerd en ben ook fier. Nu moet ik op deze weg verdergaan.”