Staakt-het-vuren ingegaan in Nagorno-Karabach
Schade na een raketaanval op Stepanakert, de hoofdstad van het conflictgebied Nagorno-Karabach Foto: afp

Het staakt-het-vuren waarover Armenië en Azerbeidzjan het eens waren geworden in het conflict rond Nagorno-Karabach, is vanmiddag om 12 uur lokale tijd (10 uur Belgische tijd) ingegaan. Kort daarvoor hadden beide partijen elkaar nog beschuldigd van wederzijdse bombardementen.

Beide landen zijn al twee weken verwikkeld in zware gevechten om de omstreden regio. De buitenlandministers van Armenië en Azerbeidzjan waren vrijdag naar Moskou afgereisd voor onderhandelingen.

Dat heeft na gesprekken die tien uur duurden, geleid tot een staakt-het-vuren vanaf zaterdag 12 uur. Dat moet toelaten om gevangenen en gesneuvelde soldaten uit te wisselen. Details moeten nog worden uitgewerkt. Beide landen engageren zich ook tot substantieel vredesoverleg onder auspiciën van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

Nagorno-Karabach maakte in de Sovjet-Unie deel uit van de Sovjetrepubliek Azerbeidzjan. De bevolking is overwegend Armeens en eiste er na de val van de Sovjet-Unie de onafhankelijkheid op, maar Azerbeidzjan wil de regio al decennia terug.

Kort voor het bestand inging, beschuldigden Armenië en Azerbeidzjan elkaar van nieuwe bombardementen. Volgens Artak Belgarian, bemiddelaar van de zelfverklaarde republiek in Nagorno-Karabach, sloegen Azerbeidzjaanse raketten zaterdagochtend in op de hoofdstad van het gebied, Stepanakert. Een journalist van het Franse agentschap AFP hoorde ter plaatse twee ontploffingen in de ochtend. Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie verklaarde dan weer dat Armenië bewoonde gebieden ‘intensief bombardeerde’.

Staakt-het-vuren ingegaan in Nagorno-Karabach
Foto: rr

Eerder deze week liet De Standaard drie stemmen aan het woord uit de regio. Dat verhaal over de jarenlange strijd en wat dat met de bevolking doet, leest u hier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig