Trump plant nieuwe campagnemeeting aan het Witte Huis
Archiefbeeld van oktober Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump verzamelt vandaag aanhangers bij het Witte Huis, voor zijn eerste optreden in het openbaar sinds zijn besmetting met het coronavirus. Hij wil spreken bij ‘een vreedzaam protest voor recht en orde’.

Trump wil een toespraak over “law en order” houden aan de zuidelijke tuin van het Witte Huis, vanop het balkon. Volgens Amerikaanse media zijn 2.000 mensen uitgenodigd. De deelnemers zullen zich strikt moeten houden aan de mondmaskerplicht. De afgelopen weken viel bij talrijke campagne-evenementen van Trump op dat weinig toeschouwers maskers droegen en afstand hielden.

Het is nog niet duidelijk of Trump nog besmettelijk is. In een vrijdagavond uitgezonden interview zei hij dat hij getest is, maar nog geen resultaat had. Hij zei echter zo goed als virusvrij te zijn. Hij krijgt naar eigen zeggen sinds enkele uren ook geen medicijnen meer toegediend.

Maandag heeft hij een campagnemoment gepland in Florida.

Intussen is het tweede tv-debat tussen hem en uitdager Biden definitief afgelast. Nadat bekend raakte dat president Trump positief testte op het coronavirus, had de organisatie het debat al gewijzigd in een virtuele ontmoeting. Dat werd echter door Trump geweigerd. ‘Dat is geen debat’, liet zijn campagneteam verstaan. ‘We passen voor dit trieste excuus om Biden uit de nood te helpen.’

Trump stelde daarop voor om het debat te verplaatsen naar 29 oktober. Maar een tv-duel zo kort voor de verkiezingsdatum zelf (3 november), dat weigerde Biden dan weer. Daarom heeft de organiserende commissie het tweede debat van 15 oktober gewoon geannuleerd. Tijdens die ontmoeting zouden kiezers vragen kunnen stellen aan de beide kandidaten.

Een ander debat tussen beide kandidaten is gepland op 22 oktober, in Nashville. Dat wordt meteen het laatste tussen beide kandidaten. Beide zeventigers hebben al verbaal de degens gekruist, op 29 september. Dat verliep erg chaotisch en bits.