Belastingvrijstelling voor plug-inhybrides en CNG verdwijnt
Themabeeld. Foto: ISOPIX

Vanaf volgend jaar gaat Vlaanderen auto’s anders belasten. Er wordt dan gebruikgemaakt van de nieuwe CO2-meting volgens de zogenaamde WLTP-cyclus. Sommige wagens zullen zwaarder worden belast, andere weer lichter. De vrijstellingen voor plug-inhybrides en CNG-wagens verdwijnen.

De CO2-uitstoot van auto’s wordt momenteel gemeten volgens de NEDC-testcyclus. In de nasleep van het Dieselgateschandaal werd duidelijk dat die niet altijd voor correcte resultaten zorgt. Europa vraagt de lidstaten daarom de belasting voortaan op de nauwkeuriger WLTP-testcyclus te baseren.

Vlaanderen voert die vernieuwing in op 1 januari en dat heeft vooral gevolgen voor de belasting op inverkeerstelling (BIV), zo maakte Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) vrijdag bekend. Voor 70,84 procent van de auto’s op de markt daalt het tarief en voor 28,84 procent stijgt het. De gemiddelde stijging is wel groter dan de gemiddelde daling.

‘De stijging komt terecht bij de meest vervuilende wagens en de daling zit voornamelijk bij de stadswagens en de gezinswagens’, zegt minister Diependaele. Voor een Renault Clio benzine, de best verkocht wagen op de Vlaamse markt, bedraagt de daling bijvoorbeeld 100 euro. Voor een Peugeot 3008 diesel, het nummer vijftien op de lijst, is er een stijging van 165 euro.

Wat de jaarlijkse verkeersbelasting betreft, is het effect minder groot. Daar gaat het telkens om een stijging of daling van enkele euro’s.

Het fiscale gunstregime voor plug-inhybrides (elektrisch plus verbrandingsmotor, die je in het stopcontact kunt steken) en voor wagens op aardgas (CNG) verdwijnt bij de hele operatie, behalve voor wie er al van geniet. Elektrische wagens behouden hun belastingvrijstelling. Voor tweedehandswagens verandert er niets. Wie destijds besloot om een bepaalde wagen te kopen, hield daarbij immers ook rekening met de restwaarde van dat voertuig op de tweedehandsmarkt, is de redenering.

Ook voor leasingwagens verandert er niets. Die fiscaliteit zit bij de federale overheid.