In het Limburgse Hechtel-Eksel is vannacht een jonge wolf doodgereden. Vermoedelijk gaat het om een dier dat in Limburg werd geboren.

Op de N74 ter hoogte van Hechtel-Eksel is vanmorgen een dode wolf gevonden. Het dier is aangereden tijdens de nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 oktober. Volgens Jan Loos van Welkom Wolf, die de eerste melding kreeg, is er weinig twijfel dat het om een wilde wolf gaat en niet om een loslopende wolfshond. Het kadaver is overgebracht naar het Natuurhulpcentrum Oudsbergen. Daar zal het zo snel mogelijk worden opgehaald door medewerkers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo), zodat het vandaag nog genetisch onderzocht kan worden.

De kans is groot dat het een van de vier welpen is van de wolven Noëlla en August. De welpen, die door Vlaamse minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), de ‘Bosland Daltons’ werden genoemd, zijn de eerste wilde wolven die in Vlaanderen ter wereld zijn gekomen in meer dan een eeuw tijd, omdat de wolf hier zo lang in het wild uitgestorven was. Op recente videobeelden, gemaakt door een onbemande wildcamera, was één van de vier al een tijd niet meer te zien. Vermoedelijk is nu ook een tweede welp omgekomen.

De aanrijding is geen verrassing. Vlaanderen heeft een dicht wegennet met onvoldoende wildpassages. Aanrijdingen met wilde dieren, vooral wilde zwijnen, zijn in Limburg een groeiend probleem. Begin 2018 werd al een wolf doodgereden in het Limburgse Opoeteren. Die wolf, die Roger werd genoemd, was de tweede wolf die officieel in Vlaanderen was waargenomen, na de wolvin Naya, die in het voorjaar van 2019 wellicht het slachtoffer werd van stropers.