Na 20 jaar wachten heeft Defensie zijn kolos die in geen enkele hangar past
Foto: if

Het leger heeft er bijna twintig jaar op gewacht, maar vandaag – na een welkomstvlucht over alle grote steden – heeft het eerste nieuwe militaire vrachtvliegtuig de wielen op Belgische grond gezet. De kolossale Airbus 400M vervangt de C-130, de iconische maar versleten werkpaarden van de Belgische luchtmacht.

Het toestel – kostprijs zo’n 130 miljoen euro – voerde een welkomstvlucht boven het Belgische grondgebied uit om uiteindelijk te landen op de militaire luchthaven van Melsbroek.

Eindelijk, zullen ze daar zeggen. Want de komst van de A400M heeft door allerlei vertragingen bij het ontwerpen lang op zich laten wachten. Ook het prijskaartje werd enkele keren naar boven bijgesteld. In 2001 al zette België en zes andere Europese landen het licht op groen voor de aanschaf van een vervanger voor de C-130-vrachtvliegtuigen van het Belgische leger. Die kan je met een leeftijd van intussen zo’n 50 jaar bijna industrieel erfgoed noemen. Zo wordt het almaar moeilijker de nodige reserveonderdelen te vinden voor de stokoude toestellen.

Wie de C-130 al groot vond: de A400M is een nog veel grotere kolos. De nieuwe NH90-helikopter van de luchtmacht past zonder veel problemen in de cargoruimte van het toestel. Het nieuwe militaire vrachtvliegtuig – dat uitgerust is met verschillende afweersystemen, zodat het ook boven vijandig gebied kan vliegen – kan in plaats van 20 ton bijna 40 ton aan vracht aan. Het is met een snelheid van 780 kilometer per uur bovendien bijna 200 kilometer per uur sneller dan de C-130, en heeft een veel groter bereik. België kocht in totaal zeven exemplaren.

Het toestel is met z’n 43 meter overigens zo groot dat het in geen enkele vliegtuighangar op de militaire luchthaven van Melsbroek past. Er wordt daarom op dit eigenste moment gebouwd aan een volledig nieuwe onderhoudshangar. Die moet ten laatste begin volgende zomer klaar zijn.

Na 20 jaar wachten heeft Defensie zijn kolos die in geen enkele hangar past

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig