Gezond én lekker eten gaan perfect samen
Foto: Carrefour

Steeds meer consumenten willen graag gezonder eten. “Moeilijk is dat niet”, zegt macrobiotische voedingsexpert Nicole Kimps. “Het begint bij weten wat je eet.”

Nicole Kimps (66) werkte tot voor kort als zelfstandig thuisverpleegkundige. Omdat haar echtgenoot René tot de risicogroep behoort, is ze sinds het begin van de corona-epidemie echter gestopt met werken. Ze hebben samen drie kinderen en vijf kleinkinderen, en die schotelt ze al heel lang alleen maar gezond en lekker eten voor.

"Ik ben al heel lang bezig met gezonde voeding. Onze jongste dochter had tijdens haar puberteit last van een chronische darmziekte. Dat kwam hard binnen, want tot dan was er eigenlijk nooit iemand in ons gezin echt ziek geweest. Ze werd behandeld met cortisone en andere zware geneesmiddelen, en daar was ik niet voor. Vanaf toen ben ik nog meer op onze voeding beginnen letten."

Nicole volgde in Antwerpen een opleiding macrobiotiek. Dat is een voedingsleer met vrij strenge regels over wat je wel en niet mag eten. "Ik probeerde dat te volgen, en was dan 's morgens al rijst en miso-soep aan het koken. Je kan je voorstellen hoe dat onthaald werd, met drie pubers in huis. Gezond en puurDat lukte dus niet." Nicole is dan op haar eigen manier verdergegaan.

"Ik let er gewoon op dat wat we eten zo gezond en puur mogelijk is. Bereide voeding vermijd ik zo veel mogelijk. Ik koop zuivere ingrediënten en maak het zelf klaar. Zo weet ik precies wat er in ons eten zit." Nicole koopt ook zo veel mogelijk producten van kleine, lokale producenten. Die 'korte keten' tussen producent en consument garandeert de versheid en is beter voor het milieu. "Ik moet niet weten van kippenbrochetten die via pakweg Thailand bij ons in de winkels geraken. Daar let ik heel fel op."

Verder probeert Nicole producten met additieven te vermijden, en beperkt ze het gebruik van suiker. "Je leert ook voortdurend bij. Ik kocht de laatste tijd kokosbloesemsuiker. Maar in een biowinkel vertelden ze me dan dat dat eigenlijk te fel bewerkt is. Dus nu gebruik ik ruwe rietsuiker als ik zoetstof nodig heb."

Op familiebijeenkomsten wordt wel eens gelachen met haar aandacht voor gezonde voeding, zegt Nicole. "Mensen denken soms dat bio veel duurder is, of niet zo goed smaakt. Maar het is gewoon veel lekkerder. Je proeft het verschil echt: bio-gehakt is minder zurig dan gewoon gehakt."

Gezond én lekker eten gaan perfect samen
Foto: Carrefour

Weet wat je eet

Nicole bakt ook zelf brood, op basis van haar eigen zuurdesem. Maar ze begrijpt dat niet iedereen de tijd heeft om alles zelf te maken. Toch kan je ook met een drukke agenda al gezonder beginnen eten. "Je kan al veel doen door bewust te kopen. Lees het etiket voor je iets in je karretje legt. Als er in bepaalde charcuterie veel suiker zit, vraag je dan af of je dat wel wil. Weten wat je eet, daar begint het mee."

Nicole heeft de indruk dat er omwille van corona veel meer aandacht is voor gezond eten en voor bio. "Vroeger vond je bio-voeding alleen in kleine gespecialiseerde winkels. Vandaag hebben ook supermarkten zoals Carrefour een groot aanbod aan bio- en gezonde voeding. Dat vind ik een heel goede zaak, want zo komen veel meer mensen er mee in contact."

Carrefour zorgt ervoor dat je makkelijk gezonde voeding kan vinden. Zo schrapte Carrefour al 116 omstreden additieven, en werd het gehalte zout, suiker, vet en verzadigde vetzuren in producten van eigen merk verlaagd. Zo kun je kiezen voor een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding.

Carrefour heeft een groot aanbod aan producten met een 'gezonde prijs'. Gezonde prijzen zijn kleine prijzen met grote principes waar iedereen beter van wordt.

Act for food: concrete acties voor gezonde, smaakvolle, gevarieerde én duurzame voeding.
Ontdek meer over de acties »