De Amerikaanse schrijfster Louise Glück (77) krijgt de prestigieuze Nobelprijs literatuur 2020. Dat heeft de Zweedse Academie aangekondigd.

De Amerikaanse dichteres is geboren in 1943 in New York. Ze publiceerde twaalf dichtbundels en schreef ook proza. Behalve schrijfster is ze ook professor Engels aan de universiteit van Yale. In 1968 schreef ze haar debuut Firstborn. Later volgde onder meer The wild iris in 1992, waarvoor ze de Pulitzerprijs ontving. In 2003 was ze een jaar lang poet laureate, of ook dichteres des vaderlands. Glück is pas de zestiende vrouw die de Nobelprijs literatuur wint.

Anders Olsson van het Nobelprijscomité noemt de stem van Glück openhartig en compromisloos, en geeft aan dat de dichter begrepen wil worden. ‘Ze heeft bijtende humor. Ze zoekt naar universaliteit. Drie karakteristieken vallen op in haar werk: het familieleven als thema, een sobere maar speels intelligentie, en een verfijnd gevoel voor compositie.’

Olsson bewierookt ook haar laatste bundel, Faithful and virtuous night, uit 2014, waarvoor ze de National Book Award kreeg.

De winnares is zeer verrast door de erkenning, zegt Mats Malm, secretaris van de Zweedse Academie. ‘De prijs kwam als een verrassing aan, maar wel een zeer welgekomen verrassing’, meldt Malm na een telefoontje met Glück donderdag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig