Stepanakert weer gebombardeerd, Poetin: ‘Rusland niet verplicht in te grijpen in conflict Nagorno-Karabach’
Een man wandelt voorbij een verwoest huis in Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach, die opnieuw gebombardeerd werd. Foto: AFP

Poetin heeft in een interview duidelijk gemaakt dat Rusland niet zal ingrijpen in Nagorno-Karabach. Intussen werd de stad Stepanakert opnieuw gebombardeerd en roept het Rode Kruis op de bevolking te beschermen. Azerbeidzjan zal in Genève over een staakt-het-vuren overleggen met Rusland, Frankrijk en de VS. Armenië zal niet aanwezig zijn.

De Russische president Vladimir Poetin zei in een televisie-interview dat Rusland zich op dit moment niet verplicht voelt in te grijpen in het conflict Nagorno-Karabach, een Armeense enclave in Azerbeidzjan. Waarnemers vreesden dat Rusland kon ingrijpen omdat Armenië zich als bondgenoot tot Rusland had gewend. Azerbeidzjan wordt dan weer openlijk gesteund door Turkije.

Poetin verwees naar een akkoord dat ‘inderdaad bepaalde verplichtingen met zich brengt’, maar stelde dat het conflict niet plaatsvindt op Armeens grondgebied. ‘Wij staan in nauw contact met de president van Armenië en hebben niet gehoord dat de Armeense regering vindt dat wij onze verplichtingen niet nakomen’, zei de president.

Rusland organiseert samen met Frankrijk en de VS in de Zwitserse stad Genève een overleg over een mogelijk staakt-het-vuren in de regio. Die drie landen maken deel uit van de zogeheten Minsk-groep van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (Ovse). Die bemiddelt al sinds 1994 in het conflict. Ook Duitsland, Finland, Italië, Turkije, Wit-Rusland en Zweden maken deel uit van die groep.

De onderhandelingen zullen alleen bijgewoond worden door de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Jejhoen Bajramov. De Armeense minister van Buitenlandse Zaken Zohrab Mnatsakanian komt niet naar Genève, ‘omdat het onmogelijk is te onderhandelen terwijl militaire operaties voortgezet worden’. De Armeense minister zal maandag wel naar Moskou reizen om met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov te spreken.

‘Helft plaatselijke bevolking ontheemd’

De bombardementen blijven voortduren. In de nacht van woensdag op donderdag werd Stepanakert, de hoofdstad van de zelfbenoemde republiek Nagorno-Karabach, opnieuw gebombardeerd door Azerbeidzjaanse troepen. Dat melden journalisten van AFP die ter plaatse zijn.

Sinds de heropflakkering van het conflict eind september lieten al meer dan 200 mensen het leven, waaronder ook burgers. Volgens Artak Beglaryan, de Armeense ombudsman voor mensenrechten in de regio, is de helft van de plaatselijk bevolking ontheemd: ‘Vijftig procent van de populatie (75.000 vrouwen, kinderen, ouderen) hebben hun huizen moeten verlaten [en moesten naar, red.] een andere plek in de regio of Armenië [vluchten, red.].’ Dat zei hij aan AFP en zette hij later op Twitter.

Beglaryan kan die cijfers niet hard maken, maar ook het Rode Kruis spreekt van gezinnen die zich ondergronds verschuilen in onverwarmde kelders of noodgedwongen op de vlucht slaan. Voorts werden al honderden huizen, ziekenhuizen, scholen en ook andere infrastructuur zoals wegen en elektriciteits-, gas- en communicatienetwerken vernietigd of zwaar beschadigd.

Humanitair recht

Ondertussen staat de winter voor de deur en heerst er een wereldwijde pandemie. Daarom roept het Rode Kruis de strijdende partijen op om de bevolking te beschermen en de regels van het internationaal humanitair recht na te leven. Die regels moeten de humanitaire gevolgen van een conflict zo veel mogelijk beperken en bepalen de spelregels van oorlog voeren.

‘Op basis van de informatie die ons vandaag bereikt, maken we ons ernstig zorgen over de humanitaire impact van deze nieuwe escalatie’, zegt Laura De Grève, expert internationaal humanitair recht (IHR) bij Rode Kruis-Vlaanderen.

Het Internationale Rode Kruiscomité is al sinds 1992 actief in de regio en werkt samen met de lokale nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen in Armenië en Azerbeidzjan. Op dit moment voorziet de organisatie in de hoogst nodige medische hulpmiddelen voor ziekenhuizen en bezorgt het lijkzakken aan het forensisch bureau in Nagorno-Karabach. Omdat het gebied bijzonder moeilijk toegankelijk is, staat het Rode Kruis ook telefonisch in contact met mensen die zich bij de frontlinie bevinden.