Aantal overlijdens meer dan verdubbeld

Tussen 28 september en 4 oktober zijn de ziekenhuisopnames in ons land met 32 procent gestegen. Gemiddeld worden er nu bijna 91 mensen per dag opgenomen. Ook het aantal dagelijkse besmettingen (2.595,4) en overlijdens (11,7) blijft stijgen.

Tussen 28 september en 4 oktober zijn in België dagelijks gemiddeld 2.595,4 nieuwe coronabesmettingen bevestigd. Dat blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 64 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. Dat brengt het totale aantal mensen dat in ons land positief testte op 137.868.

Zo’n 10.108 personen zijn in België aan covid-19 bezweken. Tussen 28 september en 4 oktober stierven dagelijks gemiddeld 11,7 mensen aan het virus.

In de ziekenhuizen werden de voorbije week gemiddeld elke dag ruim 90,7 nieuwe patiënten opgenomen. Er liggen volgens de laatste cijfers 1.050 mensen in het ziekenhuis waarvan 201 op intensieve zorg.

Tussen 28 september en 4 oktober werden er dagelijks 36,800 tests afgenomen waarvan er 7,9 procent positief bleken. Ook de positiviteitsratio blijft dus stijgen.

Maatregelen

In een poging de stijgende cijfers af te remmen, meldde de federale regering dinsdag nieuwe coronamaatregelen, die vrijdag 9 oktober in werking treden. Het referentiecijfer – dat aanduidt met hoeveel mensen je individueel nauw contact mag hebben buiten de mensen in je huishouden – ligt vanaf dan op drie. Op café gaan mag nog met maximaal vier per tafel. Voor huishoudens van meer dan vier personen is er nog een uitzondering. ‘Je mag met grotere groepen afspreken, maar dan moet je aan andere tafels zitten’, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). De cafés moeten sluiten om 23 uur. Privébijeenkomsten worden beperkt tot vier gasten. Buiten zijn alleen samenscholingen van maximaal vier toegelaten.

In Brussel, dat erg getroffen is, worden er nog extra maatregelen genomen. Vanaf donderdagochtend 7 uur gelden er de volgende maatregelen:

  • Cafés en feestzalen moeten voor een maand sluiten
  • Restaurants blijven open. Er werd geen vroeger sluitingsuur genoemd, federaal werd beslist dat restaurants moeten sluiten om 1 uur
  • Speelzalen waar alcohol verkocht worden (bijvoorbeeld gokruimtes en casino’s) moeten om 22 uur ’s avonds sluiten
  • Er is een algemeen alcoholverbod in de openbare ruimte
  • Amateursporten mogen geen publiek meer ontvangen
  • Sportclubs (zowel amateur als professioneel) moeten hun kantines sluiten
  • Op markten mag nog altijd niet ter plaatse geconsumeerd worden
  • Nachtwinkels en speelzalen moeten nog om 22 uur sluiten

Kaart Brussel:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in